Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 15.12.2015 00:00

Pirmais Valsts valodas centra sabiedriskais palīgs Liepājā

Līdzdarbības līgumus ir noslēguši un apliecības saņēmuši pirmie deviņi Valsts valodas centra sabiedriskie palīgi, lai uzsāktu darbu savos pārraudzības reģionos. Liepājā par valsts valodas pareizu lietojumu rūpēsies arī Liepājas Universitātes referente Guna Pūce.


Guna stāsta, ka piedāvājumu par iespēju pieteikties sabiedriskajam darbam ir atradusi internetā: „Tā kā esmu filoloģe, un valsts valodas lietojums pēdējā laikā mani patiešām uztrauc, nolēmu pieteikties.”


Valsts valodas centra sabiedrisko palīgu uzdevums ir sekot līdzi tam, kā valsts valoda tiek lietota sabiedriskās vietās, valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī konsultēt un palīdzēt. Pie Gunas Pūces var vērsties jebkurš liepājnieks, ja, lietojot valodu, kaut kas nav skaidrs. Sabiedriskie palīgi ir izgājuši apmācības, kurās mācījās gan valsts valodas likumu, gan saskarsmes psiholoģiju ar mērķi nodrošināt pareizu un tīru latviešu valodas lietojumu.


Savu īpašo attieksmi pret latviešu valodu Guna Pūce neslēpj: „Cenšos pati pievērst uzmanību tam, kā es lietoju valodu. Kā gan citādi spēsim saglabāt latviešu valodu, ja paši to necienīsim? Esmu pamanījusi instrukcijas, kuras nav valsts valodā, likumu pārkāpj vienā otrā veikalā. Darbs, lai to apzinātu, man vēl ir priekšā.”


Valsts valodas centra sabiedrisko palīgu uzdevums nav sodīt, bet vērst uzmanību uz valodas nepareizu lietojumu. Nepieciešamības gadījumā viņiem ir tiesības sazināties ar Valsts valodas centru, kurš atrodas Tieslietu ministrijas pakļautībā.