Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 10.12.2015 00:00

Kā nenogalēt mācīšanās prieku

Šonedēļ ar vieslekcijām Liepājas Universitātē uzstājās Koimbras Universitātes profesors Karloss de Sousa Reiss (Portugāle), kurš universitātes  pedagoģijas doktorantiem un citiem interesentiem lasīja lekcijas par izglītību kā procesu individualitātes attīstībā.

Pedagoģijas doktoranti atzīst, ka filozofijas profesors no 9. senākās universitātes pasaulē ir licis paskatīties uz izglītību no nedaudz cita redzes punkta. Interesants ir licies fakts, ka izglītības virsmērķis ir padarīt bērnu laimīgu –  cilvēks izglītošanās procesā ir jāveido par labāku personību. Tāpat nevar nepiekrist, ka izglītība nekad nebūs neitrāla, to tomēr ietekmē gan politika, gan vēsturiski apstākļi. Turklāt pasaule ir nemitīgā pilnveides procesā un mainībā, līdz ar to arī zināšanas ir jāpapildina nemitīgi un katru dienu.

Liepājas Universitātes Izglītības zinātņu institūtam un tā direktorei profesorei Anitai Līdakai sadarbība ar Portugāles profesoru ilgst jau daudzus gadus: „Mēs esam ne tikai uzņēmuši Portugāles mācībspēkus pie mums, bet arī Liepājas Universitātes speciālisti ir lasījuši lekcijas Portugāles augstskolās. Šāda domu apmaiņa neļauj novecot izpratnei par izglītību, izskaidro personības brīvības robežas un ļauj saprast, ka izglītība nav faktu sniedzēja, bet personības veidotāja.”

Koimbras Universitātes profesora Karlosa de Sousa Reisa lekcijas Liepājas Universitātē varēja notikt, pateicoties Liepājas domes atbalstam.