Jaunumi:

Atpakaļ
-, 09.12.2015 00:00

Apstiprina Liepājas pilsētas Gada balvas zinātnē ieguvējus

Otrdien, 8.decembrī, ekspertu komisija Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieka izglītības, kultūras un sporta jautājumos un komisijas priekšsēdētāja Viļņa Vitkovska vadībā tika izvērtēti pretendenti Liepājas pilsētas Gada balvai zinātnē un nolemts apstiprināt apbalvošanai visus četrus izvirzītos pretendentus.

 

Ekspertu komisija balvas saņemšanai vienprātīgi apstiprināja visus četrus izvirzītos pretendentus: Dr. paed. Rūtu Ķemeri nominācijā “Gada balva starpnozaru pētniecībā”, Dr. philol. Anitu Helvigu nominācijā “Gada promocijas pētījums”, Dr. philol. Ingu Blisku nominācijā “Jaunā zinātnieka balva” un Mg. sc. ing. Kasparu Lauri nominācijā “Gada maģistra pētījums”.

 

Rūta Ķemere Gada balvai zinātnē izvirzīta par promocijas darbu “Latvijas skolu ar vācu valodas specializāciju pedagoģiskā darbība sabiedrības daudzvalodības veicināšanā”. Darbā autore ir pievērsusies multilineārās kultūras filozofisko atziņu izpētei, morāles filozofijas un vērtību teorijas atziņām, kā arī apskatījusi pirmās valodniecības teorijas. Kā teikts Liepājas Universitātes (LiepU) Izglītības zinātņu institūta rekomendācijā, promocijas darbs ir mērķtiecīgi un argumentēti veikts pētījums par globāli aktuālu tēmu, jo, lai pilnvērtīgi izmantotu iespējas, kas paveras, mazinoties robežu nozīmei starp valstīm, cilvēkiem nepieciešamas vairāku valodu zināšanas un spēja tajās komunicēt. Jo agrāk ir iespēja apgūt valodu un izzināt citu tautu un valstu kultūru, tradīcijas, sadzīves un tautsaimniecības īpatnības un sasniegumus, jo lielākas izredzes labāko pieredzi izmantot savā un savas valsts labā.

 

Anita Helviga balvai izvirzīta par promocijas darbu “Latviešu literatūrzinātnes terminoloģija: vēsturiskais, lingvistiskais un terminogrāfiskais raksturojums”. Darba mērķis bija raksturot latviešu literatūrzinātnes terminoloģiju vēsturiskajā, lingvistiskajā un terminogrāfiskajā aspektā. Savukārt Inga Bliska balvai izvirzīta par promocijas darbu “Franču valoda kā trešā valoda Latvijā: leksiski semantiskais mācību līmenis”.  Šī darba mērķis bija raksturot franču valodas mācību saturu leksiski semantiskajā līmenī vēsturiskās attīstības gaitā Latvijā, un, balstoties uz trešās valodas apguves un psiholingvistikas teorijām, izstrādāt Latvijas skolēnu vajadzībām atbilstošu franču valodas kā trešās valodas mācību koncepcijas izveides principus leksiski semantisko elementu apguvei vidusskolā. Balvai abas doktorantes izvirzījusi Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte.

 

Kasparu Lauri Gada balvai zinātnē nominācijā “Gada maģistra pētījums” izvirzījusi Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultāte. Kaspara Laura maģistra darbs “Autentifikācijas risinājumi un drošības riski” 2015.gada 16. janvāra aizstāvēšanā saņēma izcilu vērtējumu. Darbā izpētītā tēma šobrīd ir ļoti aktuāla, jo pieaug datoru un līdz ar to arī interneta lietotāju skaits, tam proporcionāli pieaug arī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu skaits. Darbā izpētīti galvenie autentifikācijas drošības riski un risinājumi.

 

Izvirzīto pretendentu darbus izvērtēja pašvaldības un LiepU apstiprināta ekspertu komisija.

 

Balvas piešķiršanas mērķis ir atbalstīt starptautiski atzītu pētījumu izstrādi un publicitāti visās LiepU pētniecības jomās, sekmēt Liepājai un Latvijai aktuālu jautājumu inovatīvus risinājumus, veicināt jaunu zinātnieku piesaisti pētniecībai un viņu profesionālu izaugsmi, sekmēt inteliģences un zinātnieku piesaisti Liepājai. Gada balvu zinātnē Liepājā piešķir jau piekto gadu.

 

Liepājas pilsētas Gada balva zinātnē tiek piešķirta par izcilu, nozīmīgu pētniecisko darbību, kas veicina tautsaimniecisko aktivitāti, piedāvā inovatīvus risinājumus, stiprina nacionālo un novada identitāti, kā arī LiepU kā zinātniskā centra atpazīstamību Latvijā un pasaulē.

 

Balvai var tikt izvirzīts LiepU akadēmiskā personāla loceklis, maģistrants vai doktorants, kurš aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir veicis nozīmīgus, atzītus pētījumus (publicēta monogrāfija, zinātniski raksti, mācību grāmata, izstrādātas un publiskotas tehnoloģijas, aizstāvēts promocijas vai maģistra darbs u.c.) vai kura pētnieciskās aktivitātes aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir bijušas nozīmīgas Liepājai, Kurzemes reģionam, Latvijai vai starptautiski. Balvai var tikt izvirzīts arī pētījuma vai pētniecisko aktivitāšu autoru kolektīvs.

 

Kopējais balvas fonds šogad ir 2500 EUR.

 

Balvas pasniegšanas laiks vēl tiks precizēts.

 

Evita Enģele

Liepājas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste

e-pasts: evita.engele@dome.liepaja.lv; tālr.: 63404775

www.liepaja.lv 

kalendars.liepaja.lv