Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 10.11.2015 00:00

LiepU mācībspēki par Raini un Aspaziju runā Daugavpilī

Nedēļas nogalē Daugavpils Universitātē notika Starptautiskais starpdisciplinārais jauniešu un zinātnieku kongress „Dzīvā dzīve. Aspazija – Rainis – 150”. Liepājas Universitāti tajā pārstāvēja un ar priekšlasījumiem uzstājās Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes docente Anita Helviga un lektores Inta Genese-Plaude un Sandra Okuņeva.


Sandra Okuņeva atzīst, ka konference ir bijusi daudzpusīga un mūsdienīga: „Līdzās Latvijas literatūras, valodas, teātra, vēstures u.c. nozaru nozīmīgu pētnieku ziņojumiem bija iespēja iepazīties ar citu valstu (Armēnija, Azerbaidžāna, Gruzija, Krievija, Lietuva) zinātnieku  pētījumiem par Aspazijas un Raiņa devumu. Interesanta bija arī manu kolēģu uzstāšanās: Anitas Helvigas priekšlasījums „Ceļā uz literatūrzinātnes termina skaidrojumu: Raiņa divieši” bija izvērsts, precīzs un vērtējams kā nozīmīgs ieguldījums literatūras zinātnes terminoloģijā, Intas Geneses-Plaudes referāts „Radošas personības un sadzīves attieksmju atspoguļojums Aspazijas un Augusta Deglava sarakstē” atklāja dzejnieces radošā procesa un garīgo vajadzību konfliktu ar sadzīves apstākļu radītām situācijām trimdas periodā. Pati referēju par Raiņa un Aspazijas bērnu dzejas izlasēm „Puķu lodziņš” un „Sēd uz sliekšņa pasaciņa”, to sastādītājiem, izveides principiem un popularitātes aspektiem. Uzmanību piesaistīja Ventspils kolēģu prezentācija, kas iepazīstināja ar projektu, kura mērķis ir izpētīt vārdu lietojumu Aspazijas un Raiņa dzejā ar datorprogrammu palīdzību. Divu dienu spraigais darbs atmiņā saglabāsies ar labvēlīgo un viesmīlīgo atmosfēru.  Īpaši emocionāla izvērtās vakara diskusija, kas notika Raiņa mājās Berķenelē.”


Kongresa darbu bagātināja Raiņa pētnieces, muzeja darbinieces Gaidas Jablovskas izveidotās grāmatas "Sirdmīļo brālīt! Raiņa un māsas Līzes sarakste" prezentācija pirmajā dienā, bet kongresa darbs vēl turpināsies šajā nedēļas nogalē, kad notiks jauniešu pētījumu prezentācija.