Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 28.10.2015 00:00

LiepU aicina uz Rīcības dienu aktivitātēm

No 2. līdz 6. novembrim Liepājas Universitātē (LiepU) notiks Ekoskolu globālās rīcības dienas, kas šogad veltītas klimata tēmai. Aktivitātēs ir aicināti iesaistīties ne tikai LiepU studenti, mācībspēki un darbinieki, bet arī ikviens interesents.


LiepU Ekopadomes koordinatore Madara Kalniņa norāda, ka klimats nosaka cilvēku dzīvesveidu, un klimatu ietekmē globālā sasilšana, ko būtiski veicinājusi cilvēku saimnieciskā darbība, enerģijas ražošana un atkritumi.


Lai kaut nedaudz samazinātu atkritumu veidošanos, 2. novembrī plkst. 14.00 Kr. Valdemāra ielā 4, zālē, varēs darboties radošajā darbnīcā un izveidot videi draudzīgus iepirkuma maisiņus no nederīgiem T-krekliem. Līdzi lūgums ņemt T-kreklus un šķēres.


Savukārt par to, ka Liepājas ūdens ir kvalitatīvs un to droši var lietot uzturā, atgādinās  akcijā “Dzer vietējo!”, kas norisināsies 3. novembrī plkst. 11.30 LiepU 1. stāva vestibilā (Lielā iela 14). Ekopadome atgādina, ka lietot ūdeni no krāna ir daudz lētāk nekā pirkt minerālūdeni, kā arī netiek radīti atkritumi.


LiepU turpinās piedomāt pie enerģijas (elektrības) taupīšanas – 4. novembrī Ekopadome marķēs elektrības slēdžus Kr. Valdemāra ielā 4, Kūrmājas prospektā 13 un Ganību ielā 36/48.


Šajās nedēļā LiepU Ekopadome ciemosies arī Liepājas Ezerkrasta sākumskolā, kas Ekoskolu programmā ir “veterāni”, un palīdzēs izveidot galda spēles par vidi.


Rīcības dienas noslēgsies 6. novembrī, kad plkst. 18.00 Lielajā ielā 14, 225. telpā, varēs skatīties dokumentālo filmu “Ar domu par labāku pasauli”.


Rīcības dienās LiepU piedalās otro gadu. “Šīs ir dienas, kad visa pasaule cenšas mainīt sev apkārtējo vidi ar darbiem nevis runām. No rīcības dienām sagaidu izvirzītos mērķus – mudināt bērnus, jauniešus, studentus un ikvienu sabiedrības pārstāvi būt par pārmaiņu ierosinātājiem vides ilgtspējīgas attīstības jautājumos un aktīvi rīkoties šo pārmaiņu sasniegšanā. Atcerēsimies – cilvēki spēj mainīt sevi un apkārtējo vidi!” uzsver M. Kalniņa.



_______________

Ekoskolu Globālās rīcības dienas Latvijā un pasaulē notiek no 2 līdz 8. novembrim. Šogad tās ir veltītas ANO Klimata pārmaiņu konferencei. Rīcības dienu aktivitāšu mērķis ir piedāvāt risinājumus, kā iespējams iesaistīties globālās problēmas risināšanā ar vietēja mēroga rīcībām.Noslēgumā tiks rīkots konkurss skolām, kurā gan ar interneta balsojumu, gan žūrijas vērtējumu tiks izvēlēti un apbalvoti labākie akciju rīkotāji.

Kampaņas ietvaros darbosies arī Rīcības dienu vēstnieki – iespēja jauniešiem sagatavot savu uzrunu pasaules līderiem raksta vai video formātā. Labākās uzrunas autors tiks apbalvots.


Rīcības dienas Latvijā organizē Vides izglītības fonds, kas savā paspārnē pulcē vairāk nekā 160 izglītības iestādes, t.s. pirmsskolas izglītības iestādes, jauniešu centrus, skolas un augstskolas.


Plašāka informācija – http://www.ecoschools.global/global-action-days/about,www.videsfonds.lv, www.draugiem.lv/ekoskolas/