Jaunumi:

Atpakaļ
-, 25.05.2015 00:00

Veiksmīgi aizvadīts LiepU robotikas pasākums

Sestdien, 23.maijā, notika robotikas pasākums, kura galvenie notikumi risinājās robotu līnijsekotāju ātrumsacīkstēs un robotu sumo cīņas turnīrā. Tajās piedalījās roboti, kurus būvējuši un programmējuši skolēni no Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas, A.Puškina 2.vidusskolas, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskolas, Raiņa 6.vidusskolas, 15.vidusskolas, Centra sākumskolas, Ezerkrasta sākumskolas un Katoļu pamatskolas. Līnijsekotāju ātrumsacīkšu trase, kuru sagatavoja SIA „STEM solutions”, bija interesanta un sarežģīta. Tikai 4 robotiem no 13 startējušajiem izdevās sasniegt finišu. Veiksmīgākie dalībnieki: 1.vieta–Toms Jaunzems (Centra sākumskola, 5.klase), 2.vieta – Dominiks Jānis Ceika, Tomass Kristers Straume, Jānis Straume (Katoļu pamatskola, 2., 2. un 6.klase), 3.vieta – Gabriels Brečs (15.vidusskola, 3.klase) un 4.vieta – Valters Toms Vasermanis, Daniels Trunovs (Raiņa 6.vidusskola, 5.klase).


Robotu sumo cīņas turnīrā piedalījās 10 roboti. Šeit robotu „īpašnieku” un līdzjutēju kaislības un emocijas brīžiem bija kā aizraujošā hokeja mačā. Izslēgšanas cīņās veiksmīgie izrādījās: 1.vieta –Miks Bumbulis, Daniels Matvejevs (Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskola. 5.klase), 2.vieta – Krists Aleksandrs Zālītis (Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskola. 6.klase), 3.vieta – Daniels Trunovs, Valters Toms Vasermanis (Raiņa 6.vidusskola, 5.klase), 4.vieta – Dominiks Perševics, Edgars Rukmanis (Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskola. 3.klase).


Pasākuma mērķis radīt svētkus tiem, kuri visu mācību gadu cītīgi būvējuši un programmējuši robotus, un rosināt interesi par eksaktajām zinātnēm un tehnoloģijām tiem, kas vēl tam nav pievērsušies.


Svētku sajūtas līdzēja atraisīt SIA „STEM solutions” robotu darbnīcas ikviena vecuma individuālajiem apmeklētājiem – „Izsalkušais aligators”, „Dejojošie putni”, „Lego Sumo”, Lego Volvo traktora vadīšana ar tālvadības pulti un sacīkšu automobiļu vadīšana ar tālvadības pulti. Savukārt „FLL Latvia” stendā apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar „First Lego League” sacensību uzdevumiem un iespējām piedalīties Lego robotu starptautiskajās sacensībās. Vērtējot pasākuma dalībnieku noskaņojumu, rodas pārliecība, ka Latvijas uzņēmumos pēc 15-20 gadiem inženieru netrūks.


Paldies pasākuma organizēšanā Liepājas Universitātes mācībspēkiem Valdim Priedolam, Ingai Vasermanei un Intai Znotiņai.


FOTO

 

 

Dzintars Tomsons, Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes lektors, bakalaura studiju programmu "Datorzinātnes" un "Informācijas tehnoloģija" direktors