Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 14.05.2015 00:00

LiepU aicina uz Piejūras pilsētu literārās akadēmijas lekcijām un praktiskajām nodarbībām

29. maijā plkst. 16.00 Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu  fakultātes telpās, Kūrmājas prospektā 13, 118. auditorijā, notiks Piejūras pilsētu literārās akadēmijas lekcijas un praktiskās nodarbības, kuras vadīs literatūrzinātniece, literatūras kritiķe Sandra Ratniece un literatūrzinātniece Austra Gaigala. Klausītāju rindās būs Piejūras pilsētu literārās akadēmijas dalībnieki un Rakstniecības studijas maģistranti, kā arī aicināts ikviens interesents.


Sandra Ratniece lasīs lekciju „Ieskats literatūras un citu mākslas veidu mijiedarbes procesos. Teksta ornamentalitātes principi”. „Šobrīd tekstveide un analīze vairs nav iedomājama bez mākslas veidu simbiozes. Ja salīdzinām literatūras vēsturiski ģenētisko procesu ar, piemēram, mūziku un tēlotāju mākslu, tad jāsecina, ka literatūra ir jaunāka par iepriekšminētajām mākslām – vārda mākslā ir daudz aizguvumu,” par lekcijas aktualitāti stāsta S. Ratniece, piebilstot, ka pēc lekcijas ir paredzēta praktiskā nodarbība „Teksta ornamentalitāte”, „šobrīd aktuāls jēdziens ir teksta ornamentalitāte, tās pamatā ir mūzikas un tēlotāja mākslas principu ietekme.”


Lekciju „Literāra tēla psiholoģiskais portrets”  lasīs Austra Gaigala: „Lekcijā runāšu par to, kā literārā darbā var tikt radīts un atklāts tēlu psiholoģiskais portrets, kā teksta lasījums psiholoģiskajā šķērsgriezumā papildina, padziļina vai pat maina tā uztveri.” Pēc lekcijas interesenti varēs piedalīties praktiskajā nodarbībā par literārā tēla psiholoģiskā portreta izveidi.


Sandra Ratniece ir ieguvusi filoloģijas doktora zinātnisko grādu literatūras teorijā un ir jauniešu literārā radošā semināra „Aicinājums” vadītāja, docē dažādās Latvijas augstskolās, kopš 2011. gada – Latvijas Rakstnieku savienības biedre. Savukārt Austrai Gaigalai ir filoloģijas doktora zinātniskais grāds latviešu literatūras vēsturē, un viņa kā lektore un praktisko nodarbību vadītāja darbojas jauniešu literārajā radošajā seminārā „Aicinājums”. Lektore interesējas par dzejnieka Jura Kunnosa daiļradi un jaunrades procesu, literatūru bērniem un pusaudžiem, literatūras un psiholoģijas mijiedarbi, ekokritiku.


Projekts „Piejūras pilsētu literārā akadēmija” tapis sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību, Rēzeknes, Rīgas, Ventspils, Daugavpils un Liepājas augstskolām, to līdzfinansē Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Liepājā un Kurzemē projektu pārstāv biedrība „Via Cultura”. Nodarbības ir lieliska iespēja ikvienam Liepājā bez maksas papildināt gan teorētisko, gan praktisko pieredzi literatūrā.


Plašāka informācija un pieteikšanās – projekta literārās programmas vadītāja Linda Zulmane, e-pasts: linda.zulmane@liepu.lv .