Jaunumi:

Atpakaļ
21.11.2013 00:00

Piešķirtas Liepājas pašvaldības Gada balvas zinātnē

Ceturtdien, 21. novembrī, Liepājas Domē tika pasniegtas pašvaldības „Gada balvas zinātnē” četriem Liepājas Universitātes (LiepU) zinātniekiem par izcilu un nozīmīgu pētniecisko darbu. Balvas piešķir jau trešo gadu saskaņā ar sadarbības līgumu ar LiepU, lai atbalstītu akadēmiskā personāla izaugsmi, kvalitāti, inovācijas un pētniecisko darbību.


Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, sveicot Gada balvas zinātnē ieguvējus, pauda prieku, ka pētniecība un zinātne ir viena no jomām, kas pilsētā attīstās. Domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš novēlēja LiepU zinātniekiem arī panākumus starptautiskā mērogā.

 

Balvas tika piešķirtas visiem četriem izvirzītajiem LiepU zinātniekiem, sadalot kopējo balvu fondu Ls 1500 apmērā:

  • LiepU profesoram Mg. art., profesoram Aldim Kļaviņam „Par mūža ieguldījumu” Liepājas mākslas pētniecībā (Ls 600);
  • docentei Dr. philol. Andai Kudumai par Kurzemes literāro procesu un rakstnieku daiļrades izpēti un popularizēšanu (Ls 400). Kudumas pētnieciskā darbība ir bijusi kvalitatīva un nozīmīga Kurzemes reģionam, gan literatūras pētniecības procesam kopumā (publikācijas kolektīvajā monogrāfijā “Literārā Kurzeme”, grāmatā „Kurzemes rakstnieku silueti u.c.);
  • asociētajai profesorei, Dr. paed. Dinai Betherei – par ieguldījumu iekļaujošās izglītības pētniecībā (Ls 400)
Konkursam tika izvirzīta Dinas Betheres monogrāfija, kas izdota 2013. gadā „Pārejas posms – pirmsskola pamatskola”, kuras mērķauditorija ietver gan studentus, pirmsskolas, pamatskolas un speciālās izglītības pedagogus;
  • Mg. philol. Sigitai Ignatjevai par izcilu maģistra pētījumu „Džeimsa Džoisa romāna „Uliss” tulkojumi latviešu valodā: tulkošanas vēsture un salīdzinošs izvērtējums” (Ls 100);

 

Liepājas pilsētas domes „Gada balva zinātnē” tiek piešķirta par izcilu, nozīmīgu pētniecisko darbību, kas veicina tautsaimniecisko aktivitāti, piedāvā inovatīvus risinājumus, stiprina nacionālo un novada identitāti, kā arī Liepājas Universitātes kā zinātniskā centra atpazīstamību Latvijā un pasaulē.


Balvai var izvirzīt LiepU akadēmiskā personāla locekli, maģistrantu vai doktorantu, kurš aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir veicis nozīmīgus, atzītus pētījumus (publicēta monogrāfija, zinātniski raksti, mācību grāmata, izstrādātas un publiskotas tehnoloģijas, aizstāvēts promocijas vai maģistra darbs u.c.) vai kura pētnieciskās aktivitātes aizvadītajā akadēmiskajā gadā ir bijušas nozīmīgas Liepājai, Kurzemes reģionam, Latvijai vai starptautiskā mērogā. Balvai var tikt izvirzīts arī pētījuma vai pētniecisko aktivitāšu autoru kolektīvs.


Pretendentus balvai var izvirzīt LiepU fakultāšu domes, LiepU zinātnisko institūtu padomes, kā arī pašvaldība un pašvaldības institūcijas.


Šogad balvas saņemšanai bija izvirzīti četri pretendenti, kuru darbus izvērtēja pašvaldības un LiepU apstiprināta ekspertu komisija. Komisijas sastāvā ir septiņi locekļi - trīs Liepājas domes pilnvaroti pārstāvji, trīs LiepU Zinātniskās padomes pilnvaroti pārstāvji un viens LR Izglītības un zinātnes ministrijas pilnvarots pārstāvis.



 

Gunta Jākobsone,

sabiedrisko attiecību speciāliste,

mob.t.29106561

guntaj@dome.liepaja.lv

www.lip.lv