Jaunumi:

Atpakaļ
16.10.2013 00:00

Studenti pieteikuši Liepājas Universitāti Ekoskolu programmā

10. oktobrī Liepājas Universitātes (LiepU) Dabas un inženierzinātņu fakultātes studiju programmas „Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija” (VAEPI) 3. kursa studenti, iesniedzot nepieciešamo dokumentāciju, pieteica dalību Vides izglītības fonda (VIF) Latvijā īstenotajā Ekoskolu programmā, kas ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Tagad nepieciešams izpildīt prasītos kritērijus, pēc kuru veiksmīgas izpildes un aizvadīta mācību gada, varēs pretendēt uz Ekoskolas nosaukumu vai pat programmas augstāko apbalvojumu - Zaļo karogu.


Programmas pamatā ir vienkāršas un brīvi piemērojamas, bet tai pašā laikā savu efektivitāti jau drīz apliecinošas vides pārvaldes sistēmas izveide mācību iestādē.


Gan LiepU vadība, gan studenti ir vienisprātis, ka dalība Ekoskolu programmā ir nozīmīga, jo tās ideja atbilst Liepājas pilsētas izvirzītajam mērķim, veicināt vides izglītību, 2007.gadā parakstot deklarāciju „Zaļais aicinājums”, tāpat, vides pārvaldības sistēma ļauj saimniekot ilgtspējīgi, tādējādi ietaupot LiepU resursus un finanšu līdzekļus. Eko augstskolu attīstība Latvijā ir iespēja arī pēdējā izglītības sistēmas posmā turpināt Ekoskolu programmā iesākto darbu. Tagad pēc skolas beigšanas jaunieši varēs gūt papildus zināšanas un iemaņas vides jomā, iesaistoties un īstenojot arī praktiskās aktivitātes vides labā, kas ir arī liels ieguvums pašai augstskolai, jo programmas ietvaros ieviestā vides pārvaldības sistēma attaisnojas reālos panākumos skolas vides apsaimniekošanā un organizēšanā, stāsta Ekoskolu koordinators Latvijā Daniels Trukšāns. Tā ir arī iespēja paaugstināt LiepU atpazīstamību topošo studentu un citu augstskolu vidū. Papildus tam, šāda veidā, nākamgad, pirmie VAEPI kursa absolventi varētu pateikties skolai un vienlaikus praktiski pierādīt savas spējas vides pārvaldībā, norāda VAEPI 3.kursa studenti.


Pēc Ekoskolu žūrijas izvērtējuma noskaidrojies, ka šogad 91 skola iegūs starptautisko Ekoskolu statusu un Zaļā Karoga balvu par īpašiem panākumiem ilgtspējīgas attīstības, vides izglītības un vides aizsardzības veicināšanā, tostarp arī pirmā Eko augstskola - Vidzemes Augstskola.

 

  Ekoskolu programmas atpazīstamākais elements ir starptautiskā Zaļā karoga balva, ko saņem tikai tās skolas, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā. Savukārt Latvijas Ekoskolas nosaukums un diploms ir nacionāla līmeņa balva skolām, kuras ir ceļā uz Zaļo karogu, šogad tādas ir 29 skolas.
Iepriekšējā mācību gadā Zaļais Karogs plīvoja 75 izglītības iestādēs Latvijā. Kopumā Latvijā Ekoskolu programmā šobrīd darbojas vairāk nekā 140 izglītības iestādes.


  Skolas līdzdalība Ekoskolu programmā norisinās caur pārvaldes sistēmas izveidošanu un darbību, kā arī skolas regulāru darbu ar apkārtējās vides jautājumiem.
Pārvaldes sistēma tiek veidota, sekojot vadlīnijām par nepieciešamajiem 7 elementiem Ekoskolu programmā. Šie elementi ir:
  • Eko-padome
  • Skolas Vides pārskats
  • Skolas Vides rīcības plāns
  • Pārraudzība un izvērtēšana
  • Sasaiste ar mācību procesu
  • Skolas un sabiedrības iesaistīšana
  • Vides kodekss

 

Otrs Ekoskolu programmas būtisks pamats ir koncentrēts darbs ar aktuālu vides tematiku jeb darbs Ekoskolu tematiskajās grupās. Katru gadu Ekoskolu programmā iesaistītajai skolai ir jāizvēlas kāds no tematiem, ar kuru visa gada garumā tiek strādāts pastiprināti, mēģinot attiecīgās vides problemātikas apzināšanā un problēmu risinājumu meklējumos iesaistīt iespējami plašāku skolas un sabiedrības daļu. Latvijā skolas katru gadu var izvēlēties savu galveno tēmu. Šobrīd Latvijā ekoskolas var izvēlēties šādas tēmas:

  • Atkritumi
  • Enerģija
  • Ūdens
  • Transports
  • Veselīgs dzīvesveids
  • Skolas apkārtne
  • Klimata izmaiņas
  • Meži

 

Zaļais Karogs ir Ekoskolu programmas simbols. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības. Tā ir atzīta un prestiža vides kvalitātes zīme, ar ko lepojas skolas visā pasaulē.

 

Plašāka informācija par VIF Ekoskolu programmu: http://www.videsfonds.lv/lv/ekoskolas

 

Lelde Jagmina, VAEPI 3.kurss,

m.t. 26323014

lelde.jagmina@gmail.com

 

Māra Zeltiņa, docente

m.t. 20239287

mara.zeltina@liepu.lv