Jaunumi:

Atpakaļ
15.10.2013 00:00

Letonikas 5. kongresa aktivitātes notiks Liepājas Universitātē un citviet Liepājā

24. un 25. oktobrī Letonikas 5. kongresa ietvaros Liepājas Universitāte sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi, Liepājas Muzeju un Liepājas Centrālo zinātnisko bibliotēku organizē konferenci „Piemares ļaudis un likteņi”.


Konferences programmā iekļauti 29 referāti vairākās zinātņu nozarēs – vēsturē, valodniecībā, literatūrzinātnē, folkloristikā, teātra un mākslas vēsturē u.c. Īpašs akcents priekšlasījumos likts uz Liepājas un Kurzemes ievērojamo personību portretējumiem (Zigfrīds Anna Meierovics, Aleksandrs Vēgners, Zenta Mauriņa, Antoņina Reķēna, Rihards Kārkls, Vita Pētersone, Aija Druvaskalne- Urdze u. c.). Atsevišķa sēde veltīta dzejnieka Olafa Gūtmaņa piemiņai un atstāto literāro vērtību akcentēšanai.


Konferencē tiks runāts arī par Latvijas Tautas frontes darbību Liepājā un tās nozīmi ceļā uz brīvību un valstiskuma atjaunošanu.


Referentu lokā – Liepājas Universitātes pētnieki un mācībspēki, Liepājas skolotāji un bibliotekāri, muzeju darbinieki no Liepājas, Ventspils un Tukuma, literatūrpētniece no Vācijas.


Ar konferences vadmotīvu „Piemares ļaudis un likteņi” izveidotas vairākas Liepājas Universitātes docētāju un studējošo izstādes Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā, Liepājas Latviešu biedrības namā, Liepājas Universitātes studiju korpusā Kuršu ielā 20, kā arī tirdzniecības namā „Kurzeme”.


23. oktobrī plkst. 14.00 Kurzemes Humanitārajā institūtā(KHI) notiks arī skolēnu daiļlasīšanas konkursa fināls „Lejaskurzemes literatūra”.


Konference noslēgsies ar darba rezumējumu un grupas „Zari” uzstāšanos Liepājas Muzejā.


Letonikas kongress Latvijā notiek ik pēc diviem gadiem. Šis kongress rezumē rezultātus Letonikas pētniecības jomā starpkongresu periodā. Letonika ir tā zinātnes daļa, kura pēta Latviju un latviešus no dažādu zinātņu nozaru, īpaši humanitāro zinātņu, skatapunkta. Šogad kongresa aktivitātes plašāk nekā iepriekš norisināsies arī Liepājā.


Ar pilnu Letonikas 5. kongresa aktivitāšu programmu Liepājā var iepazīties ŠEIT.


Plašāka informācija – LiepU KHI direktors Edgars Lāms, tālr. 634 83786, e-pasts: edgars.lams@liepu.lv.




 



 


Augsti godātais Edgar Lāma kungs!

Dārgie  Letonikas 5. kongresa  Liepājas konferences dalībnieki un viesi! 

 

Esmu īpaši  pagodināts un iepriecināts, saņemot  Jūsu laipno ielūgumu uz pilsētu, „kurā piedzimst vējš”.   Šo  prieku un lepnumu var izteikt  dažos teikumos – Jūs  esat  uztvēruši būtiskāko –  dziļo, izzinošo, godbijīgo,  mīlestības  pilno attieksmi  pret savas puses  kultūras vērtībām un izcilajiem  ļaudīm, šo vērtību glabātājiem un vairotājiem.  Tieši uz to – izpētīt  savu tuvāko apkārtni, zināt  saknes  –   balstās  senās  gudrības. Patriae solum omnibus carum est. Tēvu zeme visiem ir dārga. No tuvākā apzināšanas rodas Dzimtenes, tautas, savas kultūras mīlestība.  Vienīgais iespējamais ceļš.  Vēsturiski pierādīts, Jūsu apstiprināts ceļš.  Letonika attīstās Rīgā, Liepājā, Kurzemē, Zemgalē, Latgalē, aptver Latviju. Tuvākajos mēnešos nāks klajā  enciklopēdisko rakstu kopojums  „Latvieši un Latvija” četros sējumos, kas  varētu būt par  vade mecum  mūsu nacionālās identitātes izpratnē.    


No sirds vēlu Jums  veiksmes, arī Kongresa darbā, jaunu atziņu uzkrāšanā un publicēšanā.  Par  zināšanu un svētību mums visiem!


Cieņā  

Latvijas Zinātņu akadēmijas  Senāta priekšsēdētājs                                                                       Jānis Stradiņš