Jaunumi:

Atpakaļ
04.10.2013 00:00

Dabas un inženierzinātņu fakultāte pateicas par iesaistīšanos Zinātnieku nakts pasākuma tapšanā

Pagājušās nedēļas nogalē, 27. septembrī, Liepājas Universitātes (LiepU) Kr. Valdemāra ielas 4 ēkā no plkst. 17.00 līdz 23.00 notika neparasta rosība. Gaiteņos un telpās bija sastopami dažāda vecuma liepājnieki, jo norisinājās Zinātnieku nakts par tēmu „Ūdens noslēpumi”. Pasākuma galvenie organizatori (LiepU rektora palīgs attīstības jautājumos Dzintars Tomsons un Dabas inženierzinātņu fakultātes dekāna p.i. Anita Jansone) vēlas teikt lielu paldies organizatoriem, dalībniekiem un atbalstītājiem - visiem, kas iesaistījās pasākumā tapšanā.


Kopumā pasākumu apmeklēja aptuveni 300 interesenti. Pirmajā stāvā lektore Inta Znotiņa un bakalaura studiju programmas "Informācijas tehnoloģija" 1. kursa students Ivars Mucenieks interesentiem piedāvāja izplaucēt papīra ūdensrozes. Pavisam baseinā atplauka 140 ziedi.


Kā īsta alķīmiķe ar pēc Leonardo da Vinči skicēm būvēto aparātu būrās docente Vaira Kārkliņa, liekot pasākuma apmeklētājiem izsmaržot un noteikt dažādu augu izvilkumus.


Maģistra studiju programmas "Vispārējās izglītības skolotājs" studentes Daces Kaurātes vadībā pasākuma dalībniekiem bija iespēja izveidot savu „Lavas lampu” no ikdienā lietotiem materiāliem – ūdens un eļļas.


Docente Olga Glikase, docente Māra Zeltiņa un lektore Vineta Kulmane iepazīstināja ar dzīvniekiem, kas dzīvo ūdenī un tā tuvumā.


Savukārt Liepājas Valsts tehnikuma pārstāvji piedāvāja uzdevumus ar izaicinājumu, kuros bija nepieciešams īpaši ass prāts, lai kopā sasaistītos priekšmetus atdalītu vienu no otra vai arī saliktu kopā.


Noslēpumiem bagāta bija telpa, kurā studiju programmas "Jauno mediju māksla" studenti Anete Grāvelsiņa, Reinis Naļivaiko un Gunta Dombrovska veidoja intriģējošu skaņu pasauli, eksperimentāli demonstrējot skaņas atkarību no trauka materiāla.


Zinātnieku nakts pasākumā piedalījās arī Liepājas Jauno Tehniķu stacijas pulciņa dalībnieki, kuri ikvienam piedāvāja apskatīt pašu gatavotus kuģu modeļus.


LiepU studenti un darbinieki bija aicināti iesūtīt fotogrāfijas par tēmu „Ūdens”. Kopumā tika saņemtas 25 autoru 200 fotogrāfijas, no kurām 177 iekļāva kopīgā foto galerijā. Fotogrāfijas apkopoja lektore llva Magazeina. 10 interesantāko fotogrāfiju autoriem tika piešķirtas balvas ar LiepU simboliku.


Studiju programmas "Dizains" virziena "Datordizains" 2.kursa studenti Artūrs Ziediņš, Renārs Grams, Agnija Šēnfelde, Mārtiņš Grūdups un Ilze Buka apmeklētājiem palīdzēja „apgleznot” glāzītes, izmantojot „svirlinga” tehniku. Glāzīšu jaunais izskats bija patiess pārsteigums un prieks to izgatavotājiem.


Iedziļināties fizikas pasaulē palīdzēja fizikas laboratorijas vadītājs Valdis Priedols un Fizikas studiju programmas 2. kursa studenti Sabīne Rudzinska un Uldis Žaimis.


Docētājs Laimons Virsis organizēja viktorīnu „Ūdens un fizika”, kurā interesenti pārbaudīja zināšanas šinī jomā.


Aizraujošu atrakciju „Makšķerēšana” bija sagatavojušas Kultūras vadības studiju programmas studentes Eva Jankovska, Madara Lindmane, Pārsla Gaile un Zane Jansone. Īpašu ieinteresētību šijā atrakcijā izrādīja mazākie bērni, cenšoties izmakšķerēt „pareizās” zivis.


Rinda izveidojās pie stenda, kur bija iespējams izdrukāt momentuzņēmumus ar krāsām, kas veidotas uz ūdens bāzes. Šo iespēju organizēja LiepU Zinātnes un inovācijas parka darbinieks Jānis Letinskis.


Maģistra studiju programmas "Informācijas tehnoloģija" students Ingus Štāls interesentiem demonstrēja, kā konstruēt un vadīt robotus. 


Eiropas Valodu un kultūras studiju programmas studenti Agnese Pakule, Kristīne Ozoliņa, Rūta Kauce, Artūrs Jēkabsons, Alīna Jerahnoviča, Elza Vītola, Karīna Dolbina, Laura Škuberte, Sniedze Više, Kristīne Jacina un lektore Elita Balčus pasākuma dalībniekiem deva iespēju atraktīvā veidā pārbaudīt savas svešvalodu zināšanas. Protams, ka vārdi bija par ūdens tēmu!


Notika arī vairāki priekšlasījumi - par pilsētas ūdens apgādi pastāstīja SIA ”Liepājas ūdens” valdes priekšsēdētājs Andis Dejus, ar jūras viļņu enerģijas izmantošanu iepazīstināja asociētais profesors Armands Grickus, bet par informāciju ūdenī stāstīja docents Kārlis Dobelis.


Programmēšanas nodarbībās interesenti varēja izveidot spēli „Uzprogrammē savu zveju”. Darbus vadīja lektors Dzintars Tomsons un Informācijas tehnoloģijas studiju programmas studenti Aija Lagzdiņa un Raivis Ragovskis.


Vairākos datoros tika demonstrēti informatīvi materiāli par ūdens pasauli - piesārņojumu, taupīšanu un tamlīdzīgām aktuālām tēmām.


 

Lai pasākuma dalībnieki varētu atrast visas piedāvātās aktivitāšu vietas, norādes uz telpām bija studiju programmas "Matemātika" 1. kursa studentes Zanes Kadiķes pārziņā, savukārt par datortehnikas izvietošanu rūpējās studiju programmas "Datorzinātnes" 2. kursa students Austris Mackus

 


Ar balvām pasākumu nodrošināja LiepU Sabiedrisko attiecību daļa un Kurzemes Humanitārais institūts.


Dabas un inženierzinātņu fakultātes dekāna p.i.

Anita Jansone