Jaunumi:

Atpakaļ
02.09.2013 00:00

Liepājas Universitātē notiks Eiropas kultūras mantojuma dienām veltīti pasākumi

No 14. līdz 15. septembrim Liepājas Universitātē (LiepU), Kr. Valdemāra ielā 4 (vēsturiski Liepājas Nikolaja ģimnāzijā), notiks Eiropas kultūras mantojuma dienām veltīti pasākumi, kuru moto ir „Vēsturiskais un modernais Berči namā”. Kr. Valdemāra ielas 4 ēka šogad ir viena no 49 objektiem, kas ir iekļauta Eiropas kultūras mantojuma dienu objektu sarakstā.


14. septembrī plkst. 10:00 notiks Liepājas Universitātes Eiropas kultūras mantojuma dienu atklāšanas pasākums, kurā uzrunas teiks Liepājas pilsētas Domes priekšsēdētāja vietniece izglītības, kultūras un sporta jautājumos Silva Golde un Liepājas Universitātes vadība.


No plkst. 10:30 līdz 11:30 interesenti varēs klausīties Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu koncertu, no plkst. 11:45 līdz 14:00 skatīties ekspozīciju „Berči arhitektūra un mūsdienu Liepāja”, savukārt no plkst. 11:45 līdz 14:00 ikvienam būs iespēja piedalīties aktivitātē „Eksperimenti un tehnoloģijas Berči namā”, kuras laikā būs iespēja darboties ar robotiem, programmēt un veikt fizikas un matemātikas eksperimentus LiepU pasniedzēju un studentu vadībā.


Ekspozīcija „Berči arhitektūra un mūsdienu Liepāja” interesentiem būs pieejama arī 15. septembrī no plkst. 10:00 līdz 14:00, tāpat no plkst. 10:00 līdz 14:00 būs iespēja piedalīties aktivitātē „Eksperimenti un tehnoloģijas Berči namā”. Plkst. 11:00 – 11:50 notiks ērģeļmūzikas un kora koncerts, kurā ērģeles spēlēs koncertmeistars Lotārs Džeriņš un dziedās LiepU sieviešu koris „Atbalss”.


Eiropas kultūras mantojuma dienas Liepājas Universitātē noslēgsies ar ekskursiju „Berči nama vēsture”, kuru no plkst. 12:00 līdz 13:00 vadīs arhitekts Juris Zviedrāns. Interesentiem lūgums pulcēties Kr. Valdemāra ielas zālē.


2013. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma ir „Skolas kultūras pieminekļos”, kas būs iespēja pievērst uzmanību skolām (arī augstskolām), kas atrodas kultūras pieminekļos vai kultūrvēsturiski vērtīgās ēkās.


Eiropas kultūras mantojuma dienu mērķis ir tuvināt cilvēkus viņu kultūras mantojumam, atverot kultūrvēsturisku objektu durvis - it īpaši tās, kas vai nu parasti ir slēgtas vai arī ir tikai daļēji pieejamas ikdienā. Šo dienu devīze ir "Eiropa, kopīgs mantojums", tiek rīkotas 49 Eiropas valstīs, un šim pasākumam tiek veltīta pirmā, otrā vai trešā septembra nedēļas nogale. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir kļuvušas par vienu no svarīgākajiem Eiropas kultūras dzīves notikumiem.


Eiropas kultūras mantojuma dienas ir Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas kopīga aktivitāte. Latvijā šo dienu koordinators ir Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Izvēloties objektu Mantojuma dienām, Inspekcija novērtē objekta īpašnieka ieguldīto darbu kultūras mantojuma saglabāšanā, atzīstot panākumus, kas var iedvesmot arī citus.


Plašāka informācija par Eiropas kultūras mantojuma dienām Liepājas Universitātē – Anita Jansone, tālr. 26110394, 63454020, e-pasts: anita.jansone@liepu.lv.