Jaunumi:

Atpakaļ
19.07.2013 00:00

Pie Liepājas Universitātes atklāts Lattelecom WiFi soliņš

18. jūlijā Liepājas pilsētas dome sadarbībā ar Lattelecom atklāja WiFi soliņus, kas turpmāk iezīmēs teritoriju, kur liepājnieki varēs lietot bezvadu internetu bez maksas. Pirmie WiFi soliņi izvietoti pie Liepājas Universitātes centrālās ēkas Lielajā ielā 14. Liepājas reģionā patlaban ir vairāk nekā 130 bezmaksas WiFi punktu, no kuriem Liepājā ir 80, kas ir lielākais bezmaksas WiFi punktu skaits ārpus galvaspilsētas. Bezvadu interneta punkti būtiski atvieglos piekļuvi informācijai cilvēkiem, kuri ikdienā lieto viedtelefonu, portatīvo datoru vai citas mobilās ierīces.

 

Svinīgajā Liepājas WiFi soliņu atklāšanas pasākumā piedalījās Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš un Liepājas Universitātes Studentu padomes vadītāja Liene Štāle, kā arī citi studenti, kas apgūst Jauno mediju mākslas studijas.

 

Liepājas pilsētas Domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš uzsvēra, ka Liepāja ir viena no straujāk augošajām pilsētām tehnoloģiju un komunikācijas jomā – Liepāja ir otrā pilsēta aiz Rīgas, kur pieejami visvairāk bezmaksas WiFi punkti. „Esmu pārliecināts, ka bezmaksas WiFi punktu izveide pilsētā būs nozīmīgs atbalsta punkts studentiem, tūristiem un ikvienam liepājniekam, kurš izmanto modernās tehnoloģijas,” uzskata G.Ansiņš.  

 

„Liepāja ir progresīva pilsēta! Mūsu universitātes studenti ir jauno tehnoloģiju piekritēji un aktīvi tvītotāji. Lai arī cītīgi studējam bibliotēkā, ikdienā izmantojam sociālos tīklus. Patlaban universitāte tiek renovēta un gan iekštelpas, gan apkārtne tiek sakārtota. Beidzot pienācis brīdis, kad ikviens, kas būs noguris no universitātes iekštelpām, varēs mācīties vai gūt atelpu ārpus telpām, tepat pie skolas,” par bezmaksas WiFi teritoriju stāsta L. Štāle.

 

Savukārt Lattelecom Galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks uzsvēra, ka Liepājā kopumā Lattelecom ir vairāk nekā 22 tūkstoši klientu un tikpat daudz - arī Liepājas reģionā, savukārt Kurzemē kopumā ir gandrīz 50 tūkstoši klientu. „Patlaban jau teju 25 000 mājsaimniecību Liepājā pieejams Eiropā ātrākais internets. Esam pārliecināti, ka WiFi iespējas mudinās arvien vairāk cilvēku apgūt un lietot jaunās tehnoloģijas,” Liepājas bezmaksas WiFi teritorijas atklāšanā uzsvēra U. Tatarčuks. „Pirmie, kas aktīvi izmēģina bezvadu interneta priekšrocības, protams, ir studenti un jaunieši, bet ieguvums būs arī pārējiem iedzīvotājiem – bezmaksas WiFi punktus noteikti novērtēs tūristi un pilsētas viesi.”

 

Līdz šim Latvijā kopumā atvērti vairāk nekā 2000 bezmaksas WiFi punkti. Savukārt WiFi soliņi līdz šim atklāti piecās vietās: Rīgā, Valmierā, Rēzeknē, Jelgavā un Liepājā. Tuvākajā laikā WiFi soliņi tiks uzstādīti arī citas Latvijas pilsētas, tostarp Daugavpilī, Jūrmalā un citur.

 

Liepājas Universitātes renovācijas darbi ilgs līdz 30. septembrim. Universitātes pilnveidošanā ietilps lifta izbūve cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī notiks renovācijas darbi laboratorijās, koplietošanas telpās, auditorijās un ēkas gaiteņos, tāpat arī plānots nomainīt elektroinstalācijas.

 

Wi-Fi internets – stabilāks par mobilo internetu

Ekspertu atzinums liecina - WiFi datu pārraides ātrums uzskatāms par stabilāku, nekā tas ir mobilajam internetam. Š.g. marta beigās Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) publiskotajā informācijā uzsvērts, ka, salīdzinot pieslēguma ātruma dažādību un izmaiņu dinamiku, atšķirībā no mobilajos tīklos iegūtajiem rezultātiem fiksētajā tīklā pieslēguma ātruma stabilitāte un vienmērīgums ir nesalīdzināmi augstāks. Pie viena WiFi piekļuves punkta vienlaicīgi var pieslēgties līdz pat 50 aktīvo interneta lietotāju. WiFi kļuvis par mūsdienu datoru un tehnoloģiju neatņemamu sastāvdaļu, līdz ar to - lai lietotu internetu, nav jāpērk mobilā interneta uztvērēji.

 

Par bezmaksas WiFi  lietošanu Rīgā un Latvijā

Patlaban WiFi punktu saraksts ir pieejams www.WiFi.lv un www.1188.lv, kur atsevišķi izdalīti bezmaksas punkti. Katrs punkts sniedz tādu interneta ātrumu, kas ļaus lejupielādēt attēlus, fotoattēlus, filmas un citus failus bez ierobežojumiem. Lai lietotu Lattelecom bezmaksas Wi-Fi internetu publiskās piekļuves vietās, lietotājam savā viedierīcē jāizvēlas „Lattelecom-free” tīkls un jāatver interneta pārlūka programma. Pēc mirkļa pārlūkprogrammā atvērsies WiFi mājas lapa ar iespēju pusstundu lietot internetu bez ierobežojumiem, pirms tam noskatoties 15 sekunžu īsu informatīvo ziņojumu. Lai atjaunotu interneta piekļuvi, lietotājam būs jāatkārto iepriekš minētās darbības. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā ikviens var vērsties pie Lattelecom servisa, sazinoties pa tālruni 177.



 

Papildu informācija

Līga Bite

Lattelecom Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

 

Tālr.: 67055740 / 29109944

E-pasts: liga.bite@lattelecom.lv

www.lattelecom.lvwww.piesledzieslatvija.lv

www.Twitter.com/Lattelecom 

www.Facebook.com/Lattelecom 

www.Draugiem.lv/Lattelecom 

www.flickr.com/photos/lattelecom/