Jaunumi:

Atpakaļ
08.07.2013 00:00

No XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem atgriežas LiepU TDK „Banga” un sieviešu koris „Atbalss”

Šodien, 8. jūlijā, Liepājas Universitātes (LiepU) Tautas deju kolektīvs (TDK) „Banga” un sieviešu koris „Atbalss” gandarīti un emocijām piepildīti atgriezās no XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.


Sieviešu kora „Atbalss” dalībniecei Sofijai Kistenmaherei šie svētki ir īpaši, jo tiek piedzīvoti pirmo reizi mūžā. Sofija ir no Vācijas un studijas Liepājas Universitātē ir uzsākusi pirms diviem gadiem: „Mani fascinē, cik lielas pūles tiek pieliktas gan no dalībnieku, gan valsts puses, lai taptu XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Emocijas ir neaprakstāmas, apbrīnojami, kā tik daudz cilvēku var vienoties vienā kopīgā dziesmā. Man liekas, ka katram latvietim vismaz vienu reizi mūžā ir jāpiedalās šajos svētkos – kā dziedātājam, dejotājam vai brīvprātīgajam.”


TDK „Banga” dejotāja Baiba Mihailova dalās iespaidos: „Tā kā šie man bija pirmie deju svētki, kuros piedalos, tad sajūtas ir vārdos neaprakstāmas, bija satraukums, prieks, laime un, protams, saviļņojuma asaras. Gatavojot deju lieluzvedumu, lielais karstums un garās stundas mēģinājumos lika par sevi manīt – bija liels nogurums, brīžiem likās – viss, man pietiek, es braukšu mājās, bet tad, kad tika uzvilkts tautas tērps un izdejotas visas dejas, es sapratu, ka ieguldītais darbs, viss piedzīvotais bija tā vērts!”


Abu LiepU kolektīvu dalībniekiem svētki un gatavošanās tiem bija ne tikai emocionāli bagāts notikums, bet arī augsta līmeņa mākslinieciskās varēšanas apliecinājums: aprīlī notikušajās XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku Liepājas apriņķa deju un koru skatēs TDK "Banga" jauniešu grupā (B1) ieguva I pakāpes diplomu, 54.0 punktus, kas ir augstākais vērtējums šajā grupā, savukārt sieviešu koris „Atbalss” sieviešu koru kategorijā ieguva augstākās pakāpes diplomu, 45.00 punktus. Jūnija beigās koru sacensībā – koru karos, kas ieskandināja XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkus, sieviešu koris „Atbalss” uzrādīja visaugstāko rezultātu no Liepājas koriem un 16 Latvijas labāko sieviešu koru konkurencē ieguva otro vietu.


Šogad sieviešu kora „Atbalss” diriģente Ilze Valce bija vieno no XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku virsdiriģentiem.


Plašāka informācija par LiepU TDK „Banga” – http://banga.liepu.lv/index.php/lv/, savukārt par sieviešu kori „Atbalss” – https://www.liepu.lv/lv/662/sieviesu-koris-atbalss.