Jaunumi:

Atpakaļ
11.06.2013 00:00

Eiropas studenti cer panākt vienošanos par plānoto Eiropas Savienības budžetu

„Turpmākās sarunas par gaidāmo Eiropas Savienības budžetu nedrīkst apstāties – desmitiem tūkstošu studējošajiem nav skaidrības par mobilitātes programmas Erasmus nākotni gaidāmajā akadēmiskajā gadā,” uzsver Karina Ufert, Eiropas Studentu  apvienības (ESU) bijusī priekšsēdētāja.

ESU atgādina Eiropas politiķiem, cik svarīgi ir pārskatīt Eiropas Savienības budžetu pēc iespējas ātrāk. Eiropas Komisija ir aprēķinājusi, ka kopumā ir nepieciešami 126 miljoni eiro, lai segtu nepieciešamos maksājumus Erasmus un mūžizglītības programmas īstenošanai.

 

Eiropas Savienības mobilitātes programmu popularitāte pēdējās desmitgades laikā ir pastāvīgi palielinājusies. Piemēram, 2010./2011. akadēmiskajā gadā 231 000 cilvēku saņēma tik nepieciešamo atbalstu programmas īstenošanai vidēji 250 eiro apmērā mēnesī. Minētā atbalsta summa ļauj studentiem uzturēties ārzemēs, papildinot savu pieredzi un akadēmiskas zināšanas.

 

ESU cer, ka Eiropas Komisijas un Eiropas Padome atradīs nepieciešamo finansējumu, kas ļaus turpmāk sekmīgi īstenot Erasmus programmu un segs studentiem uzturēšanas izmaksas ārzemēs programmas ietvaros.„Mēs baidāmies, ka Eiropas Padome aizkavēs sarunas par budžetu, kas ir pilnīgi nepieņemami. Dalībvalstīm ir tiesības zināt kāds finansējuma apmērs tiks atvēlēts, šobrīd mums nav nekādas oficiālas garantijas, ka ES nodrošinās pietiekamu finansiālu atbalstu mobilitātes programmām nākamajos gados,” pauž ESU bijusī priekšsēdētāja Karina Ufert.

 

Latvijas Studentu apvienības Jaunatnes politikas un starptautiskā virziena vadītājs Pāvels Jurs pauž apvienības viedokli par šo jautājumu: „Jāatzīmē, ka Erasmus programmai 2012.gadā apritēja 25 gadi un programmas sniegtās priekšrocības kopumā izmantoja vairāk nekā 3 miljoni Eiropas studentu. Savukārt 2011./2012. studiju gadā Latvijā Erasmus programmu izmantoja 1959 studenti un 1036 mācībspēki. Diemžēl Eiropas Savienības nākamajā plānošanas periodā (2014.-2020.gads) no kopēja budžeta izglītības un jaunatnes programmām tiek atvēlēts tikai 1,4%, kas ir nepieņemami zems rādītājs.Eiropas nākotne vistiešākā veidā ir atkarīga no rīcībspējīgiem, zinošiem un izglītotiem jauniešiem, tāpēc ir svarīgi stiprināt izglītību, sniedzot nepieciešamo finansiālo palīdzību."


Erasmus ir Eiropas Savienības izglītības programmas Lifelong Learning Programe  augstākās izglītības attīstības programma, kas domāta, lai uzlabotu augstākās izglītības kvalitāti, veicinātu starptautisku sadarbību starp augstskolām, palielinātu studentu un akadēmiskā personāla mobilitāti.

 

INFORMĀCIJU SAGATAVOJA:

Vita Štrobindere

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Latvijas Studentu apvienība

Mob. tel.: 25502129

 E-pasts: vita.strobindere@lsa.lv