Projekti

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 25.03.2020

Projektā iesaistītā doktorante saņem diplomu par doktora grāda iegūšanu

Ar Eiropas Sociālā fonda projekta “Liepājas Universitātes akadēmiskā personāla pilnveide stratēģiskās specializācijas jomās – logopēdija, pirmsskolas izglītība un sākumizglītība” (Nr. 8.2.2.0/18/I/003) atbalstu lektores darbu Liepājas Universitātē kopš 2019. gada septembra turpina LiepU doktorante Maija Ročāne, kura maģistra līmeņa studiju programmas “Vispārējās izglītības skolotājs” studentiem lasa lekcijas un vada prakses.

2019. gada 20. decembrī Liepājas Universitātē notika Pedagoģijas zinātņu nozares promocijas padomes sēde, kurā Maija Ročāne veiksmīgi aizstāvēja savu promocijas darbu "Skolēnu pašvadītas mācīšanās veicināšana debašu procesā" (promocijas darba zinātniskā vadītāja Dr.paed. profesore Alīda Samuseviča), savukārt 2020. gada 24. februārī Senāta sēdes laikā Maijai Ročānei tika pasniegts diploms par pedagoģijas doktora zinātniskā grāda iegūšanu.

Par virzību uz promocijas darba aizstāvēšanu Maija Ročāne saka: „Tas ir kā skriet maratonu! Pirms finiša bija brīdis, kad domāju, ka līdz pašam finišam droši vien netikšu, jo bija milzīgs darbs paveikts, bet vēl kaut kā pietrūka. Tāpat ir jāprot lūgt palīdzība tajā brīdī, kad to vajag.” Savukārt studijas doktorantūrā viņa salīdzina ar elementāru lietu atklāšanu, ko ikdienas darbā neesi pamanījis, piemēram, par mācīšanās komponentēm. „Kā 2+2=4, bet tu neesi pamanījis, tāpēc ir vajadzīga šo teorētisko avotu izpēte. Tas bija, iespējams, mans lielākais ieguvums.”

Noslēgumā M.Ročāne piebilst: “Kopumā disertācijas izstrāde man prasīja 6 gadus, jo es negāju taisnāko ceļu, es izstaigāju visas mazās taciņas, līdz nonācu līdz tēzēm un atziņām. Un tas grūtākais brīdis, kad tu visu gribi pamest, – tas vienkārši ir jāpārvar! Bet katrā ziņā šis viss attīsta pētniecības prasmes, kas ir uz mūžu.”