Bibliotēka

Atpakaļ
Einārs Skuja, 23.10.2020

Grāmatu jaunumi bibliotēkā

Līvija Dūmiņa
Artūra Skrastiņa spogulija


A. Skrastiņš ir viens no savas paaudzes vadošajiem un populārākajiem aktieriem, un rit 25. gads, kopš viņš spēlē Dailes teātrī. Viņš ir īstens sava teātra patriots. L. Dūmiņa atklāj, kā aizsācies A. Skrastiņa ceļš skatuves un arīdzan kino mākslā, cik pretrunīgi reizēm mēdz būt panākumi. Sastapšanās ar režisoriem, kuru estētiskie un filozofiskie uzskati palaikam ir visai atšķirīgi, liek aktierim ne tikai iedziļināties, saprast un pieņemt katras nākamās izrādes veidolu un vēstījumu – tie ir nemitīgi meklējumi un urdīšanās sevī, reizēm uzņemoties iniciatīvu pašam, reizēm paļaujoties uz iestudējuma veidotāja konceptu, reizēm tam pretojoties. A. Skrastiņš par to runā ļoti atklāti. Viņa radošajā telpā jeb Spogulijā, kā to nodēvējusi L. Dūmiņa, ienāk un viņu raksturo arī cilvēki, ar kuriem saistīta aktiera dzīve tiklab no personiskā, kā profesionālā skatpunkta. Grāmatas autore par savu uzdevumu izvirzījusi analizēt tos aktiera radošā darba aspektus, kuros izgaismojas nevis slavas acumirklīgie oreoli, bet galvenokārt grūtības un šaubas, pieredze un mainīgums – personības tapšana un nobriešana, un nepabeigtība.

 

Jānis Šipkēvics (seniors)
LV top 100

Latvijas simtgade ir vārdu salikums, ko ikviens no mums šodien izrunā ar lepnumu un saviļņojumu. Viens no simtgades mantojumiem ir mūsu dziesma, kas izsenis latviešu tautai ir bijis iemīļots un godā celts izteiksmes līdzeklis, pavadot mūs gan sadzīviski, gan vēsturiski nozīmīgos un izšķirošos brīžos. Ne velti pasaulē mūs pazīst kā dziedošu nāciju.

Šajā nošu un dziesmu stāstu grāmatā ir apkopotas 100 visu laiku labākās Latvijas simt gadu dziesmas. Tā ir kā gaidīts turpinājums un skaists pavadījums nozīmīgajam Radio SWH projektam LVtop100, kad tautas balsojumā tika noteiktas visu laiku labākās latviešu dziesmas (kopskaitā tika saņemtas 136 779 balsis). Katrai no šīm dziesmām ir savs stāsts, sava sāpe, savs prieks, sava noskaņa un savs laikmeta konteksts, kas to padara īpašu un tuvu klausītājam, un to grāmatā izstāsta Jānis Šipkēvics un Daiga Mazvērsīte.

 

Zigmunds Freibergs
Pasākumu vadīšanas māksla


Šī ir neaizvietojama rokasgrāmata esošajiem un topošajiem kāzu, jubileju, korporatīvo un citu veidu pasākumu plānotājiem un vadītājiem, jo palīdzēs organizēt oriģinālus, gaumīgus un aizraujošus pasākumus, izveidot to scenārijus, plānus, saturisko un vizuālo noformējumu. Grāmata noderēs ikvienam, kas ikdienā komunicē ar lielākām auditorijām: prezentē, pasniedz, vada sapulces un tamlīdzīgi. Ar tajā sniegtajām zināšanām, izpratni un padomiem varēs īstenot oriģinālas un neaizmirstamas uzstāšanās.

 

Elīna Barreta
Socializēšanās rokasgrāmata latvietim


Rokasgrāmata nepiedāvā standarta frāzes, bet cenšas atbildēt uz jautājumu “kāpēc, kur, ar ko un kā parunāties”, pie reizes paskaidrojot arī latviešu tik nicināto small talk un vairākās nodaļās smalki izrunājot, kas ir socializēšanās un laipna izturēšanās, kā aizsākt un uzturēt sarunu, kā veiksmīgi izkļūt no neveiklām situācijām un kādi faktori vēl var iespaidot bezrūpīgu sarunāšanos. Lakoniskās satura sadaļas pavada atsauces no latviešu kultūras un apliecina, ka socializēšanās nav globalizācijas jaunpienesums, bet gan mūsu platuma grādos atbilstoša, mantota un noderīga mentalitātes iezīme.

Kas ir socializēšanās ? – indivīda un sabiedrības savstarpēja saskarsme
Kāpēc socializēties? – lai veidotu harmoniskas attiecības
Kā socializēties? – ar cieņu pret sevi un saziņas partneriem