Jaunumi:

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 12.05.2021 12:01

Silvas Bišofas stāsts par pieredzēto Erasmus+ studijās Somijā

Pavisam nesen no Erasmus+ apmaiņas studijām atgriezusies bakalaura studiju programmas ''Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija'' studente Silva Bišofa. Studente pavasara semestri pavadīja Dienvidaustrumu Somijas lietišķo zinātņu universitātē (South-Eastern Finland University of Applied Sciences).

Jau pirms došanās uz Somiju bija zināms, ka, esot tur, nāksies studēt attālināti, tomēr studente to neuzskatīja par šķērsli. Silva par savu izvēli stāsta: ''Izvēlējos piedalīties Erasmus+ studiju mobilitāte, jo redzēju to kā lielisku iespēju papildināt zināšanas izvēlētā studiju virzienā, kā arī vēlējos izjust somu izglītības sistēmu uz “savas ādas”, jo tā tiek dēvēta par labāko pasaulē.”

Studente ļoti atzinīgi vērtē to, kā tika uzņemta Somijas augstskolā: “Ar Somijas Erasmus+ koordinatori pirms mobilitātes sākuma uzturējām kontaktus un sazinājāmies ar e-pastiem, lai precizētu visus jautājumus un vajadzības. Mobilitātes sākumā saņēmu atbalstu, lai veiksmīgi varētu attālināti pieslēgties visām lekcijām, kā arī tika rīkota orientācija pa augstskolas telpām.”

Savukārt par to, kā COVID-19 ietekmējis viņas pieredzi, studente saka: “Mana pieredze ir ļoti atšķirīga, salīdzinot ar klasisko Erasmus+ pieredzi, jo visas manas mācības notika attālināti, un man nebija iespējas doties uz universitātes telpām, kur izbaudīt klātienes mācības, laboratorijas darbus un ekskursijas, kas bija ieplānotas laikā, kad atrados Somijā. Lai gan COVID-19 uzlika lielu šķērsli manai pieredzei, esmu pateicīga dažiem no saviem pasniedzējiem, kas darīja visu, lai attālināto mācību vidi padarītu interesantu un izglītojošu. Tomēr saskāros arī ar grūtībām, jo bija kursi, kuros nenotika attālinātās lekcijas, bet tika iesūtīti tikai mācību materiāli un uzdevumi, kas ir jāiesniedz noteiktā termiņā. Kopumā šī pieredze man ļoti labi iemācīja, kā plānot savu laiku un uzlabot savas pašmācības prasmes. Somijā no janvāra līdz marta sākumam nebija strikti ierobežojumi, tāpēc bija iespēja ceļot un izbaudīt dažādas aktivitātes.”

Liels izaicinājums studentei ziemā bijis aukstums – naktī ap -30℃ un tā kā viņa uz Somiju devusies ar savu auto, to ne vienmēr no rīta bijis iespējams iedarbināt, tāpēc ātri izdevies sadraudzēties ar vietējiem somiem, kuri palīdzējuši ar automašīnu. Studente vēl piebilst: “Tāpat bija dienas, kad pat priecājos, ka ir sejas maskas, jo nebija iespējams iziet laukā, neaizsedzot visu seju, lielā aukstuma dēļ.” Tomēr Silva Bišofa ļoti priecājas, ka bija iespēja iekāpt mašīnā un jebkurā brīdī ceļot uz tuvākām un tālākām vietām: “Ja ir iespēja – dodieties uz galamērķi ar savu automašīnu, būs brīvāka sajūta ar mantām, ko varat ņemt līdzi, tajā skaitā virtuves piederumus, kurus nevajadzēs īrēt no skolas. Tāpat esot apmaiņā, ir lielākā iespēja iegādāties jaunas lietas un viegli tās pārvest mājās. Tomēr ikvienam, kas dodas uz Somiju, būtu jāņem vērā, ka ikdienas pārtikas produkti būs dārgāki nekā Latvijā”.

Noslēgumā studente aicina visus, kas vēlas doties apmaiņas studijās, apsvērt, vai viņi ir gatavi mācīties attālināti, svešā vidē un citā valodā, vieni savā istabā: “Esmu priecīga, ka mana angļu valoda ir labā līmenī, tāpēc saziņa un komunikācija ar pasniedzējiem norisinājās raiti, tomēr mācības attālināti un klātienē atšķiras –  ko klātienē viegli izskaidrot, kļūst problemātiski saprast, esot vienam istabā pie ekrāna. Tāpat ir maza vilšanās, ka nebija iespējas izmēģināt laboratoriju iekārtas, kuras bija paredzētas izmantot mācību procesā un nebūtu iespējams izmēģināt LiepU. Tas pats attiecas uz mācību ekskursijām uz dažādiem uzņēmumiem. Pozitīvā ziņa ir tā, ka nākamajiem studentiem, kas turp dosies pēc COVID-19, būs lieliska iespēja to visu darīt un izbaudīt”.

Sīkāku informāciju atradīsi šeit: https://www.liepu.lv/lv/49/studiju-mobilitate vai rakstot uz erasmus@liepu.lv