Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 05.03.2014 00:00

Liepājas Universitātes zinātniskie darbinieki un studenti iepazīstas ar dažādiem stohastiskiem procesiem

Liepājas Universitātes zinātniskajiem darbiniekiem un studentiem starptautiskā zinātniski - pētnieciskā projekta „Fizika un stohastika – stohastiskie procesi dabas zinātnēs” ietvaros ir iespēja iepazīties ar dažādiem stohastisko procesu pielietojumiem, projekta zinātniskajiem rezultātiem, kā arī turpināt risināt un pētīt projektā radušos jautājumus.


Starptautiskais zinātniski - pētnieciskais projekts „Fizika un stohastika – stohastiskie procesi dabas zinātnēs” noslēdzās pagājušā gada decembrī, tā mērķis –  stohastisko procesu pētīšana ar pielietojumiem dabas zinātnēs un komplekso sistēmu fizikā. Projektā tika izvirzīti uzdevumi pētīt pakāpes skeilinga likumus stohastiskos modeļos – pasažieru uzņemšanu lidmašīnā stohastiska modeļa ietvaros, prezentēt rezultātus TGF'13 starptautiskajā konferencē, kā arī semināros Rostokas Universitātē un Liepājas Universitātē.


Pētnieciskajam projektam noslēdzoties, ar projekta partneri Vācijā ir izveidota ļoti veiksmīga un kvalitatīva sadarbība – veikto pētījumu rezultāti stohastisko procesu jomā tika prezentēti starptautiskā TGF'13 konferencē Julihā, kā arī semināros Liepājas Universitātē un Rostokas Universitātē. Tika organizēti arī semināri Liepājas Universitātē un Rostokas Universitātē, kas ļāva  zinātniskajiem darbiniekiem un studentiem abās universitātēs iepazīties ar dažādiem stohastisko procesu pielietojumiem (pielietojumi fizikā, automašīnu satiksmes plūsmas aprakstu, pasažieru uzņemšanas lidmašīnā modelēšanu un optimizēšanu), kā arī ar Mone Karlo modelēšanas metodēm un jaunākajiem rezultātiem. Auditorijai bija iespējams daudz mācīties par skeilinga sakarībām un pakāpes likumiem stohastiskajās, daudzu daļiņu sistēmās, to saistību ar kritiskajām parādībām un indeksiem.


Projekta dalībnieku Reinharda Mahnkes un Jevgenija Kaupuža uzstāšanās semināros radīja interesi studentos par aplūkotajām tēmām, kā arī diskusijas ar kolēģiem.


Publicēšanai TGF'13 konferences rakstu krājumā tika pieņemti divi raksti par stohastisko procesu pielietošanu komplekso sistēmu fizikā. Viens no tiem ietver modelēšanas rezultātus stohastiskajam procesam, kas apraksta pasažieru uzņemšanu lidmašīnā un precīzu skeilinga pakāpes noteikšanu šajā modelī (R. Mahnke, J. Kaupužs, M. Brics, Air Traffic, Boarding and Scaling Exponents). Otrs raksts ir par Monte Karlo modelēšanas rezultātiem daudzu daļiņu (spinu) sistēmai, kas ietver stohastiskās modelēšanas rezultātu apspriešanu saistībā ar kritiskajiem indeksiem un kompleksajām parādībām (J. Kaupužs, Correlation Functions and Finite-Size Effects in Granular Media). Tika formulēti un izstrādāti arī vispārināti stohastiskās kustības modeļi un sagatavots raksts par šo tēmu TGF'13 konferences rakstu krājumam (H. Weber, R. Mahnke, J. Kaupužs, From Random Walker to Vehicular Traffic: Motion on a Circle).


Projekts nostiprināja sadarbību starp Rostokas Universitāti Vācijā un Liepājas Universitāti Latvijā, projektā iesaistītās personas apmainījās ar kontaktiem.


Izveidotās publikācijas to autori, kā arī speciālisti, kas nodarbojas ar stohastiskajiem procesiem, varēs izmantot ilgtermiņā projektā risināto problēmu pētīšanai.


Liepājas Universitāte, ieviešot projektu, ir guvusi noderīgu pieredzi, kā arī projekta izpildes gaitā radušies zinātniskie rezultāti un idejas kalpos par pamatu turpmākai sadarbībai partneru starpā.


Projekta dalībnieki – vadošais pētnieks no Liepājas Universitātes Dr. phys. Jevgenijs Kaupužs, zinātniskais līdzstrādnieks no Rostokas Universitātes Priv.-Doz. Dr. rer. nat. habil.Reinhard Mahnke, zinātniskā līdzstrādniece, izpilddirektore no Rostokas Universitātes Dr. rer. nat.Christine Bräuning, Promocijas students,  zinātniskais līdzstrādnieks no Rostokas UniversitātesMārtinš Brics un zinātniskais līdzstrādnieks no Viļņas Universitātes profesorsVygintas Gontis.


Projekta finansētājs -  Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs, projekta iesniedzējs - Liepājas Universitāte (iesaistīti dalībnieki no Liepājas Universitātes, Rostokas Universitātes (Vācija) un Viļņas Universitātes (Lietuva)).