Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 13.02.2023 10:25

Liepājas Universitātē atklāj izstādi “Somu jēgeri Latvijā”

Sestdien, 11. februārī, Liepājas Universitātē tika atklāta izstāde “Somu jēgeri Latvijā”, kuru atklāja Somijas vēstniece Latvijā Anne Saloranta, Liepājas Universitātes vadība un Latvijas Nacionālā arhīva pārstāves.

Liepājas Universitātes rektore Dace Markus, sveicot viesus, atzīmēja: “Somijas un Latvijas attiecības vienmēr ir bijušas labas un NATO ietvaros tās būs vēl labākas.”

Somijas vēstniece iepazīstināja klātesošos ar somu jēgeru vēsturi: “1918. gada 13. februārī jēgeri nodeva zvērestu un iesvētīja karogu Libau (Liepājas) Trīsvienības baznīcā un nākošajā dienā uzsāka ceļu uz tikko neatkarību atguvušo Somiju. Somijas aizsardzības spēki ir balstīti jēgeru mantojumā. Ar prieku varu teikt, ka Somijas militārajos spēkos ir arvien vairāk sieviešu.”

Vēstniece Anne Saloranta uzsvēra, ka pasaule atšķiras no tās, kas bija pirms pieciem gadiem, kad tika svinēta jēgeru karoga iesvētīšanas 100 gadadiena: “Karš pret Ukrainu ir šokējis mūs visus, Somija ir pieteikusi dalību NATO un kļūs par daļu no Baltijas jūras aizsardzības.”

Izstāde, kura mēnesi būs skatāma Liepājas Universitātes 4. stāva vestibilā, ir tapusi pirms pieciem gadiem, kad Latvija atzīmēja savu pastāvēšanas simtgadi, pa šo laiku apceļojusi pasauli un atgriezusies Liepājā.

Foto ŠEIT.