Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 30.11.2022 12:22

Liepājas Universitāte iekļaujas ūdeņraža tehnoloģiju attīstīšanas organizācijā

Otrdien, 29. novembrī, Liepājas Universitātes rektore Dace Markus kopā ar vēl 22 organizāciju pārstāvjiem parakstīja “Saprašanās memorandu sadarbības stiprināšanai ūdeņraža tehnoloģiju attīstīšanai Latvijā”.

Memorandā teikts, ka ūdeņraža industrijas attīstība Latvijā vērtējama kā perspektīvs virziens valsts tautsaimniecības izaugsmei, kā arī memorands paredz Latvijas ūdeņraža alianses izveidošanu līdz 2023. gada nogalei.

No augstskolām memorandu parakstīja RTU, LBTU un LiepU. Liepājas Universitāte tika uzaicināta piedalīties, pateicoties Ulda Žaimja pētniecības grupas iestrādēm. Rektore Dace Markus uzsver: “Tā kā Liepājas Universitāte ir viena no trim Latvijas augstskolām, kas iekļautas Pasaules Zaļo universitāšu reitingā, priecājamies būt ar zaļo ekonomiku saistītā jaunā virzienā.”

Paredzams, ka ūdeņradis kļūs par vienu no dekarbonizētās ekonomikas pamatelementiem. Šī joma ir ieguvusi īpašu aktualitāti Eiropā / Eiropas Savienībā līdz ar Eiropas Zaļā kursa (European Green Deal) apstiprināšanu 2020. gadā un Eiropas Savienības Ūdeņraža stratēģijas pieņemšanu 2020. gada jūlijā. Atbalstot un attīstot šo jomu, iespējams radīt inovācijas šajā nozarē, kas var būt pieprasītas visā pasaulē enerģētikas transformācijas ietvaros.