Jaunumi:

Atpakaļ
Dace Markus, 24.10.2022 09:34

LiepU valsts valodas pētījumu rezultāti - arguments likumu grozījumiem

Šā gada 25. oktobrī stāsies spēkā Grozījumi Izglītības likumā (https://likumi.lv/ta/id/336247-grozijumi-izglitibas-likuma) un Grozījumi Vispārējās izglītības likumā (https://likumi.lv/ta/id/336246-grozijumi-visprejas-izglitibas-likuma), kuros tiek precizēts, ka bērni pirmsskolas izglītības programmās varēs saņemt nepieciešamo atbalstu valsts valodas prasmes apguvei.

Tā kā Liepājas Universitātes pētnieku grupa jau kopš 2018. gada decembra dažādās Valsts pētījumu programmās seko pirmsskolas vecuma bērnu latviešu valodas prasmei un informē izglītības politikas veidotājus par to, ka līdzšinējā pieeja mazākumtautību izglītības programmās nav pilnībā nodrošinājusi valsts valodas kvalitatīvu apguvi pirmsskolā, lai bērni varētu sekmīgi turpināt mācības skolā, esam gandarīti par uzklausīšanu.

Citāts no Izglītības likuma grozījumu anotācijas: “Vērtējot izglītības kvalitātes aspektus, ir konstatējams, ka mazākumtautību bērniem, kuri pirmsskolas izglītības iestādēs apmeklē grupas ar dominējošo krievu valodu ikdienā, ir ierobežots vārdu krājums, neattīstīta dialogruna, traucēts runas plūdums, ko pastiprina arī minimālas gramatikas zināšanas, arī lasītprasme neatbilst valstī noteiktajām prasībām. Nepietiekama latviešu valodas prasme kopumā ir skaidrojama ar nepietiekamu latviešu valodas lietojumu ikdienā. (pētījums “Pirmsskolēnu latviešu valodas apguves rezultāti Latvijā: Kurzemē, Rīgā un Latgalē. Latviešu valodas apguve” (Liepājas Universitāte,2021.gads)” (https://titania.saeima.lv/LIVS13/SaeimaLIVS13.nsf/0/A7E21DD5FF12D4C5C225885B00272E00?OpenDocumant#B).

Paldies pētnieku grupai, darbs turpinās!

Foto: par jaunākajiem rezultātiem pētnieku grupas pārstāves ziņoja 14. starptautiskajā konferencē EDULEARN 2022. gada jūlijā.