Jaunumi:

Atpakaļ
Anna Priedola, 05.07.2022 09:19

Mediju mākslas izstāžu "Ekonauti" programma Jūras svētkos Liepājā

Liepājas Jūras svētku ietvaros tiks atklāta starptautiska mediju mākslas izstāde “Ekonauti” un norisināsies bezmaksas radošās darbnīcas bērniem Liepājas pludmalē, kā arī muzikālas performances, reflektējot par cilvēka attiecībām ar dabu un aicinot to pētīt ar tehnoloģiski pastiprinātām maņām, lai veicinātu izpratni un empātiju pret citādo.

Vai zini, kā atrast ziemeļus vai noteikt gaisa kvalitāti, nemeklējot atbildi viedtālrunī? Ekonauti ir uzauguši tehnopasaules sterilajā izolācijā un, apbruņojušies ar dažādiem rīkiem un zinātnieku pētījumiem, dodas dabā – sev tik svešādajā visumā –, lai iepazītu citādas esamības formas: kā kustēties, kā komunicēt, kā būt līdzās. Apzināti lietotas, tehnoloģijas ļauj labāk saprast procesus dabā – ieskatīties dziļāk, sadzirdēt skaļāk, sajust ar neapbruņotu aci neuztveramus procesus, tādējādi gūstot izpratni un veicinot empātiju pret dabas objektiem un dzīvām būtnēm, un novērtējot to daudzveidību.

Interesenti aicināti Ekonautu ekspedīcijai Liepājas pludmalē un piejūras parkā, lai attīstītu savu ķermenisko jutekļu asumu un iepazītu vietējo sugu daudzveidību, kā arī tehnoloģiskus sensorus, kas ļauj ieraudzīt un saklausīt vēl nepamanīto savā apkārtnē.

Programma:

1. IZSTĀDES “EKONAUTI” atklāšana Mākslas pētījumu laboratorijā

Jūras svētku dalībnieki aicināti apmeklēt audiovizuālo izstādi “Ekonauti”, kurā varēs iepazīt Ekonautu līdzšinējās ekspedīcijas zemūdens pasaulē, mežā un smilšainās pludmalēs, kā arī tajās izmantoto aprīkojumu. Izstādē varēs apgūt ķērpju matemātiku, iepazīt mašīnas, kas palīdz iejusties citu sugu ādā, grāmatu, ko “lasīt” ar ožu un tausti u.c. darbus.

Izstāde aplūkojama Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā, Kūrmājas prospekta 13 pagrabstāvā. Ieeja bez makslas no plkst. 12.00 – 19.00 no 9. līdz 22. jūlijam. Atklāšana 8. jūlijā pl. 18.00. Atklāšanā aicinām pievienoties arī diskusijai par tehnoloģiju pozitīvo un negatīvo ietekmi uz dabas uztveri ar izstādes starptautisko mākslinieku dalību.

Piedalās: Aiste Ambrazevičūte (Aistė Ambrazevičiūtė, LT), Olga Barbina, Krista Dintere, Teuns Karelse (Theun Karelse, NL), Anna Priedola, Paula Vītola u.c.

 

2. EKONAUTU EKSPEDĪCIJAS: simbiotu pastaigas jūrmalas parkā

Ģimenes ar bērniem aicinātas pievienoties Ekonautu ekspedīcijai Liepājas piejūras dabā – iepazīstot tur mītošo sugu daudzveidību un simbiotiskās attiecības, kas valda starp tām. Apgūsim ķērpju gramatiku un kluso dabas valodu, kas var pavēstīt daudz ko interesantu un  noderīgu, kā piemēram – kāda ir gaisa kvalitāte mūsu apkārtnē. Darbnīcas noslēgumā gūtās atziņas tiks ietērptas kopīgi veidotos lielformāta zīmējumos.

Ekspedīcijas vada: mākslinieces Aistė Ambrazevičiūtė (LT) un Anna Priedola (LV)

 

3. EKONAUTU LABORATORIJA: ierīces vides izjūtas pastiprināšanai

Ekonautu laboratorijā apmeklētājiem būs iespēja pašiem izmēģināt dažādus mikrofonus un sensorus, lai saklausītu saules gaismu, ēnas, zemūdens skaņas un citus, ar mūsu maņām neuztveramus dabas procesus.

Iepazīsim to, kā darbojas mūsu maņas, un apgūsim, kā varam izmantot tehnoloģijas, lai labāk izprastu dabas norises.

 

Notiks arī performances, kurās Ekonauti centīsies uztvert vides signālus, izmantojot tādas eksperimentālas tehnoloģijas, kā fotofonofonu, lai sadzirdētu Dabas balsi un saspēlētos kopīgā jaunradē. Vai esam gatavi ieklausīties Dabas vajadzībās?

Darbnīcas vada: Theun Karelse (NL), Paula Vītola (LV), Krista Dintere (LV)

 

4. EKONAUTU PERFORMANCES kultūrvietā Red Monkey

Eksperimentālu audiovizuālu performanču vakars projekta EKONAUTI ietvaros, kurā piedalās apvienība DIEVA un Waterflower:

DIEVA

Pētot cilvēka un dabas savstarpējo mijiedarbi esošajā laikmetā, konstatēts to abu nošķīrums; 'es dabā un daba manī – klātbūtnes apzināšanās ir skaņu un valodas brīvība – neizsīkstošs zinību un iedvesmas avots – resurss, kas veicina radošumu refleksijā par laiku un laikmetu, ko fiksē (meta)valoda – audiālas vides poēzijas.

DIEVA ir audiovizuāls projekts, kurā sadarbojas multimediju un teksta māksliniece Diana Lelis un mūziķe - komponiste Ieva Vītoliņa.

WATERFLOWER

Waterflower ir multimediju mākslinieces Sabīnes Moores alter-ego. Izaicinot skatītāju-klausītāju un pētot sievišķību elektroniskajā mūzikā, Waterflower rada unikālu, konceptuālu avantpopu, kuru vienlīdz iespējams izstādīt mākslas galerijā, vai atklāt underground klubā. Waterflower izmanto īstus augus gan kā klavieri (savienotu ar sintezatoriem), gan kā midi ģeneratorus - pārveidojot augu biodatus mūzikā.

Pasākumu ciklu organizē biedrība ASTE. Art, Sciente, Technology, Education un Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija MPLab ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Vairāk infomācijas: https://aste.gallery/