Jaunumi:

Atpakaļ
Elza Ozola, 06.06.2022 10:48

Kūrmājas lasījumi “Sākuma stāvoklis”

Piektdien, 3. jūnijā, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes Mākslas pētījumu laboratorijas telpās izskanēja ikgadējie Kūrmājas lasījumi – Rakstniecības studiju 1. kursa rīkots literāro darbu lasījumu vakars, kas šogad nodēvēts par “Sākuma stāvokli”.

Šī gada lasījumi bija 1. kursa studenšu mēģinājums ieņemt sākuma stāvokli rakstniecības radošajā ceļā. Vakaru atklāja daudzbalsīgs, visu 14 lasījuma dalībnieču,  sajūtu lasījums, kurā autores un klausītāji satikās vienotā poētiskajā telpā. Īpašs papildinājums klasiskajiem dzejas un prozas lasījumiem bija “Audiovizuālā poēzija” – Mākslas pētījumu laboratorijas un Rakstniecības studenšu literāro darbu lasījumu, skaņas un vizuālās mākslas sintēze.

Savās pārdomās par aizvadītajiem lasījumiem dalās dzejnieks, prozaiķis un LiepU Rakstniecības studiju kursa “Dzejas rakstīšanas pamati” pasniedzējs Andris Akmentiņš: ”14 dāmu sabatam Kūrmājas prospektā neviens nevar būt tā īsti gatavs, atliek vien baudīt laimi būt tur klāt un līdzdarboties. “Sākuma stāvoklis” bija pārsteidzoša pieredze. Raganas man ļāva lidot līdzi un žēlīgi atklāja, ka spēj daudz vairāk, nekā centos iemācīt, tikai neuzskata to par dzeju. Pārsteidzošās pārvērtības man iemācīja, ka kļūdīties ir skaisti. Daudzi teksti, kas ekrānā likās kritizējami, lasījumos pa īstam iemirdzējās, bet tekstos spēcīgi favorīti zaudēja mirdzumu, tikai, lai mani pamācītu, cita izskaidrojuma tur nav! Pat autoru secības loterija, kas teorētiski likās muļķīgs triks, praksē garantēja patīkamu spriedzi un gaidas, un kopējās balss meklējumu rituāls aizrāva pat skatītājus…kuri pat tur bija! Jā. Esmu pozitīvi pārmācīts.”

Rakstniecības studiju 1. kurss saka sirsnīgu paldies Liepājas Universitātes profesorei un vadošajai pētniecei Zandai Gūtmanei par iedrošinājumu un atbalstu, Andrim Akmentiņam par pirmo impulsu "Sākuma stāvokļa" koncepta izsapņošanai.  Īpašs paldies Pēterim Riekstiņam un visai MPLab talantīgajai komandai  par tehnisko un māksliniecisko atbalstu, kā arī viesmīlīgo uzņemšanu!
Rakstniecības ceļa “Sākuma stāvoklī” sevi pieteica: Elza Ozola, Annija Broniča, Dana Zālīte, Inga Dreimane, Iluta Dzene, Elīna Baltskara, Elvīra Žvarte, Raimonda Žvarte, Inguna Ziemane, Kristīne Jučkoviča, Inga Puriņa, Brigita Višņevska, Māra Ulme, Signe Šēnfelde.

Foto ŠEIT.