Jaunumi:

Atpakaļ
Dace Markus, 02.05.2022 09:26

Lietuvas Universitātei 100

1922. gada 16. februārī Kauņā tika dibināta Lietuvas Universitāte, kas 1930. gada 7. jūnijā ieguva Vītauta Dižā vārdu. Vācu un padomju okupācijas laikā šī universitāte piedzīvoja reformas, tās tradīcijas saglabājās galvenokārt diasporā, bet 1989. gada aprīlī Vītauta Dižā Universitāte tika atjaunota, kļūstot par neatkarīgās Lietuvas intelektuālās un kultūras dzīves simbolu.

Šī gada. 28. aprīlī Kauņā sākās  Lietuvas Universitātes 100. gadadienas svinības, Vītauta Dižā Universitātes Senāta sēdē rektors un Senāta priekšsēdētājs pasniedza medaļas pašu universitātes izcilākajiem profesoriem un sadarbības partneriem. Tika apbalvota profesore Ineta Dabašinskiene, kura bija lieliska eksperte Liepājas Universitātes humanitāro un mākslas zinātņu virziena akreditācijā.

No Latvijas ar personalizētiem ielūgumiem bija aicināti Latvijas Universitātes un Liepājas Universitātes pārstāvji. Lietuvas Universitātes medaļu saņēma arī rektore Dace Markus. Liepājas Universitātes un Vītauta Dižā Universitātes galvenās sadarbības jomas ir valodniecībā un pedagoģijā. Svinību viesi iepazinās ar daļu no Kauņas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas sasniegumiem un baudīja universitātes Simfoniskā orķestra, jauktā kora un solistu koncertu “Vivat Universitas!”.