Jaunumi:

Atpakaļ
Liepājas Universitāte, 01.04.2022 09:31

Liepājas universitātes drošības protokols Covid-19 pandēmijas laikā

I. Vispārīgie jautājumi

1. Liepājas Universitāte (turpmāk – LiepU) vēlas saviem studentiem un darbiniekiem nodrošināt drošu darba un mācību vidi Covid-19 pandēmijas laikā. Šis Protokols nosaka pasākumu un rīcību kopumu, kas nodrošina Covid-19 izplatīšanas ierobežošanu.

2. LiepU drošības Protokols papildina vai skaidro valstī noteikto prasību Covid-19 infekcijas ierobežošanai ieviešanu LiepU. Gadījumos, ja Protokolā noteiktās prasības kādu iemeslu dēļ nodrošina mazāku drošību nekā valstī noteiktās, jāpiemēro valstī noteiktās prasības.

3. Protokolā minētā informācija var tikt mainīta atkarībā no kopējās situācijas valstī un normatīvo aktu izmaiņām.

4. Covid-19 pandēmijas ierobežošana var notikt, tikai pateicoties atbildīgai sabiedrības un katra indivīda rīcībai, kas balstās izpratnē par Covid-19 infekcijas nopietnību, katra indivīda zināšanās un rīcībā infekcijas ierobežošanā, sekošanā savam veselības stāvoklim un nepieciešamībā atbildīgi rīkoties, esot saslimstības simptomiem.

5. Ikvienam ir personīgā atbildība neierasties LiepU ēkās ar Covid-19 saslimšanas simptomiem, bez atbilstoša sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta (turpmāk – Covid-19 sertifikāts), ja tāds tiek prasīts konkrētai personai, ievērot sociālo distancēšanos, regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, sekot līdzi savam veselības stāvoklim, ievērot klepošanas/ šķaudīšanas etiķeti, izmantot kabatlakatiņu drošu utilizāciju, izvairīties no savas sejas aiztikšanas, kā arī respektēt citas personas.

6. LiepU darbinieki un amatpersonas, izņemot zinātnisko personālu, kas nenonāk saskarē ar studējošajiem un darbiniekus, kuri veic LiepU ēkām pieguļošo teritoriju uzkopšanu, savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir Covid-19 sertifikāts. Akadēmiskajam personālam, kas neierodas Latvijā, vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts nav nepieciešams.

7. Studējošajiem Covid-19 sertifikāts ir nepieciešams, lai piedalītos studiju programmas praksē vai praktiskās daļas apguvē tematiskajā grupā "Izglītība" un tematiskajā jomā "Veselības aprūpe" vai ja to pieprasas prakses vieta, neatkarīgi no studiju programmas.

8. Darbinieki, kuriem ir klīniskās universitātes slimnīcas konsīlija lēmums par personas vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku, līdz pilna vakcinācijas kursa pabeigšanai studiju vai darba procesā piedalās tikai attālināti.

9. Personām ar kādu no Covid-19 saslimšanas simptomiem kā paaugstinātu temperatūru (drudzi), iekaisušu rīkli, sāpēm kaklā, sausu klepu, stiprām galvassāpēm, nogurumu, elpas trūkumu (iespējamu spiedošu sajūtu uz krūtīm), sāpēm muskuļos, caureju, sliktu dūšu un iesnām ir aizliegts apmeklēt LiepU klātienē.

10. Vakcinētie LiepU darbinieki un studējošie tiek aicināti veikt balstvakcināciju.

II. Studiju (t.sk. mūžizglītības) procesa organizēšana

11. Studijas LiepU notiek klātienē. Katras klātienes nodarbības vai pārbaudījuma sākumā tiek veikta klātesošo studentu reģistrācija.

12. Izvērtējot studiju programmas specifiku un informāciju par saslimstību, kas tiešā veidā ietekmē studiju programmas kursu, dekāns, konsultējoties ar studiju prorektori, ir tiesīgs pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti.

13. Divpadsmitajā punktā minētajos gadījumos, tiešsaistes nodarbības tiek organizētas Microsoft Teams vidē nodarbību sarakstā paredzētajā laikā, vienlaikus fiksējot apmeklējumu.

14. Uzņemot ārvalstu pasniedzējus, viesus vai studentus, LiepU atbildīgās personas stingri seko Latvijā noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, kas noteikti iebraucējiem.

15. LiepU klātienē tiek pieņemti tikai tādi viespasniedzēji, kas var uzrādīt Covid-19 sertifikātu. Covid-19 sertifikātu pārbaude notiek pirms konkrētās personas ierašanās un to veic par konkrēto aktivitāti atbildīgā LiepU persona.

16. Atbildīgā LiepU persona ir informēta par ārvalstu studējošā pašizolācijas vietu Latvijā.

III. Bibliotēkas darbība

17. Grāmatu izsniegšana LiepU no bibliotēkas abonementa ir vēlama ar iepriekšēju rezervāciju BIS "Alise" vai telefoniski, saņemot pasūtījumu pie abonementa darbinieka bibliotēkas darba laikā.

18. Grāmatu nodošana ir atļauta tikai book-drop kastē vestibilā, LiepU darba laikā un ievērojot Covid-19 izplatības epidemioloģiskās drošības pasākumus. Nodotās grāmatas atrodas karantīnā vismaz diennakti.

IV. Komandējumi

19. Komandējumi, darba braucieni vai citi mobilitātes pasākumi, kas saistīti ar personu ceļošanu, tiek organizēti atbilstoši šādiem principiem:

19.1. strikti ievērojot Latvijā noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus un ar tiem saistītās prasības;

19.2. pastiprināti izvērtējot, vai ar brauciena mērķi saistītos rezultātus nav iespējams sasniegt citādā veidā.

20. LiepU personālam, dodoties uz ārvalstīm, papildus jāievēro šie nosacījumi:

20.1. jāiepazīstas ar konkrētās mērķa valsts un tranzītvalstu epidemioloģisko situāciju un Ārlietu ministrijas vai Slimību un profilakses kontroles centra rekomendācijām un tās jāievēro;

20.2. strikti jāievēro mērķa valstī un tranzīta valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības pasākumi un ar tiem saistītās prasības;

20.3. jāievēro konkrētās izglītības vai citas iestādes, uz kuru plānots doties, epidemioloģiskās drošības pasākumi un prasības;

20.4. jāveic ceļojumu apdrošināšana, kas sedz arī iespējamās izmaksas, kas var rasties konkrētajai personai saistībā ar inficēšanos ar Covid-19 .

V. Vispārīgie uzvedības noteikumi Liepājas Universitātes ēkās

21. Atrašanās LiepU iekštelpās bez vajadzības nav vēlama.

22. Cik iespējams, tiek rekomendēta divu metru fiziskā distancēšanās, pēc iespējas nepulcējoties gaiteņos un vestibilā. Sarokošanās vai cita veida fizisks kontakts netiek rekomendēts.

23. Medicīnisko sejas masku vai respiratoru LiepU iekštelpās drīkst nelietot. Lietošana ir obligāta,

ja:

23.1. vienā iekštelpā ir vairāk nekā 50 personu;

23.2. atrodoties LiepU, personai parādījušies Covid-19 simptomi;

23.3. personas ir identificētas kā kontakpersonas;

23.4. personai maskas lietošana ir noteikta ārējos normatīvajos aktos.

24. LiepU iekštelpās atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai respiratorus bez vārsta ar drošības pakāpi FFP2 – FFP3 vai KN95.

25. Visās telpās, kur atrodas personas, jānodrošina regulāra un intensīva vēdināšana, nodrošinot pilnīgu logu atvēršanu un iespēju robežās durvju atvēršanu. Vēdināšanai maksimāli jāizmanto starpbrīdim atvēlētais laiks vai vēdināšana tiek veikta 15 minūtes reizi divās stundās (ja to pieļauj laika apstākļi). Vēdināšanas laikā (ja iespējams) pilnībā tiek atvērti visi logi un durvis.

26. Rūpīgi jātīra un jādezinficē visas virsmas, kurām bieži pieskaras cilvēki, piemēram, durvju un logu rokturi, galdu un palodžu virsmas, virsmas tualetēs un vannas istabās, tālruņi, planšetdatori, tastatūras. Virsmu tīrīšanai un dezinfekcijai jāizmanto SPKC rekomendētie līdzekļi un metodes.

27. LiepU ēkās, kurās nenotiek studiju process (Kuršu ielā 20 un Kr.Valdemāra ielā 4), jāievēro vispārējie valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi.

28. LiepU telpu nomnieki ievēro LiepU un valstī vispārēji noteiktās epidemioloģiskās prasības.

VI. Covid-19 testu lietošana un rīcība

pozitīvas vai iespējamas Covid-19 saslimšanas gadījumā

29. LiepU personālam tiek izdalīti Izglītības un zinātnes ministrijas nodrošinātie testi, lai, parādoties Covid-19 pazīmēm, būtu iespējams veikt pārbaudi par vīrusa esamību organismā.

30. Covid-19 testi jālieto atbilstoši ražotāja instrukcijai.

31. Testu saņemšana fakultāšu un institūtu darbiniekiem un studējošajiem notiek attiecīgajā fakultātē vai institūtā, bet LiepU administrācijai – Saimniecības daļā.

32. Ja, atrodoties LiepU, darbiniekam vai studējošajam parādās Covid-19 raksturīgie simptomi, viņš nekavējoties par to informē LiepU darba aizsardzības speciālistu, uzvelk sejas masku, stingri ievēro distanci, līdz LiepU atstāšanai izvairās no tuva kontakta ar citām personām, dodas uz mājām, sazinās ar savu ģimenes ārstu un seko viņa norādījumiem, t.sk. par Covid-19 izmeklējumu veikšanu.

33. Ja saslimušajam darbiniekam vai studējošajam ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem ir nepieciešama palīdzība, tad arī persona, kas ir kontaktā ar saslimušo, izmanto sejas masku.

34. Ja darbinieks vai studējošais ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem nevar bez kavēšanās atstāt LiepU ēku, tad viņu nepieciešams izolēt (nošķirt no citiem kolēģiem), ievietojot atsevišķā, labi ventilējamā telpā līdz brīdim, kad viņš var atstāt LiepU ēku. Vēlams, lai saslimušais izmanto atsevišķu tualeti. Pēc izolācijas telpas un tualetes izmantošanas telpas tiek labi izvēdinātas, uzkoptas, dezinficētas un priekšmeti, izlietotās salvetes un citi atkritumi, kuriem varēja pieskarties vai kurus varēja lietot saslimušais darbinieks, tiek izmesti.

35. Parādoties kādam no Covid-19 saslimšanas simptomiem dzīves vietā, darbiniekam vai studentam, neatstājot dzīves vietu, ir jāsazinās ar ģimenes ārstu par tālāko rīcību, bet augstas temperatūras, smaga klepus un elpošanas grūtību gadījumā, nekavējoši jāzvana 113.

36. Par pozitīvu Covid-19 testa rezultātu pēc iespējas ātrāk ir jāinformē LiepU administrācija, zvanot pa tālruni +371 29686320 vai sūtot e-pastu uz covidinfo@liepu.lv.

37. Saņemot informāciju par darbinieka/studējošā inficēšanos ar Covid-19 (no paša darbinieka, studējošā vai SPKC epidemiologa), LiepU attīstības direktors sadarbībā ar darba aizsardzības speciālistu, struktūrvienību vadītājiem un konkrēto studiju programmu direktoriem nekavējoties organizē Covid-19 izplatīšanās ierobežošanas papildu pasākumus:

37.1. izvērtējot faktisko situāciju (apstākļus darba vidē, saslimušā darba pienākumus, kontaktus ar citiem darbiniekiem, ieskaitot citu struktūrvienību darbiniekiem u. c.), apzina kontaktpersonas, kuras atbilst šādiem kritērijiem:

37.1.1. bijis personīgs kontakts ar Covid-19 inficēto personu tuvāk kā divu metru attālumā un ilgāk par 15 minūtēm;

37.1.2. bijis fizisks kontakts ar Covid-19 inficēto personu (piem., sarokošanās, apskāviens);

37.1.3. bijis neaizsargāts tiešs kontakts ar Covid-19 inficētās personas inficētajiem izdalījumiem (piemēram, uzklepots);

37.1.4. atradušās slēgtā vidē (piemēram, darba/mācību telpā, koplietošanas vai sanāksmju telpā, uzgaidāmajā telpā utt.) kopā ar Covid-19 inficēto personu ilgāk par 15 minūtēm;

37.2. sadarbībā ar SPKC epidemiologu precizē kontaktpersonu loku, sagatavo un nosūta kontaktpersonu sarakstu SPKC epidemiologam, norādot to vārdus, uzvārdus, personas kodus, tālruņu numurus un pēdējo kontakta dienu;

37.3. informē darbiniekus/studējošos par SPKC epidemiologa ieteikumiem un organizē to ieviešanu LiepU.

VII. Citas norises

38. Cita veida pasākumi (sporta treniņi/nodarbības, koru, deju kolektīvu mēģinājumi/nodarbības, kultūras pasākumi, konferences, izstādes, tālākizglītības nodarbības u.c.) LiepU tiek organizēti atbilstoši Ministra kabineta 2021.gada 28.septembra noteikumu Nr.662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” prasībām.

39. Saņemot Covid-19 sertifikātu, tas ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā darbiniekiem ir jānosūta uz epastu – covidinfo@liepu.lv.

40. Ja persona ir saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas konsīlija atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19 ar norādītu termiņu vakcinācijas atlikšanai, atzinums ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā ir jānosūta uz e-pastu – covidinfo@liepu.lv.

41. LiepU pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai, var tikt lemts par īslaicīgu ierobežojumu pastiprināšanu.

VIII. Noslēguma jautājumi

42. Protokols stājas spēkā 2022. gada 4. aprīlī.