Jaunumi:

Atpakaļ
Edgars Lāms, 21.09.2021 09:33

Notiks Edgara Lāma monogrāfijas atvēršana

Piektdien, 24. septembrī, pulksten 16.00 Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā tiek atvērta Liepājas Universitātes profesora un vadošā pētnieka Edgara Lāma monogrāfija par Goda liepājnieku un Kurzemes literatūras klasiķi dzejnieku Olafu Gūtmani–“Kurzemes iekopšana: Olafa Gūtmaņa dzīves un mākslas ceļos”.

Monogrāfija tapusi vairāku gadu garumā, tās tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, bet grāmatas izdošanu līdzfinansējusi Liepājas Kultūras pārvalde. Pētījuma veikšanā izmantots visplašākais Olafa Gūtmaņa publicēto un nepublicēto materiālu klāsts. Plašais rokrakstu fonds izmantots ar dzejnieka dzīvesbiedres Velgas Gūtmanes un dēla Dāvja Gūtmaņa laipnu atļauju.

Monogrāfijā apcerēts dzejnieka dramatiskiem notikumiem piesātinātais dzīves gājums caur vēstures griežiem un  Sibīrijas trimdas ceļiem. Vērtēts Olafa Gūtmaņa kurzemnieciski savdabīgais dzejas skanējums, kā arī gan spraigie, gan apcerīgie prozas darbi. Dzejnieks raksturots kā ainaviski krāšņu, ekoloģiski tendētu literāro darbu radītājs, kā spilgts Atmodas dzejnieks, kā Kurzemes un Liepājas māksliniecisks dokumentētājs.

Grāmatas atvēršanas brīdi kuplinās Olafa Gūtmaņa dzejas lasījumi Ivondas un Ērika Vilsonu izpildījumā.

“To mazo ceļa gabaliņu/ Caur Kurzemīti– vēl un vēl…” (O. Gūtmanis)

  • Ieeja grāmatas atvēršanas pasākumā bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu.