Jaunumi:

Atpakaļ
Līva Siliņa, 08.09.2021 09:43

“RIXC dārzi Rīga-Bostona-Karlsrūe” tiešsaistes programmā

Šodien, 8. septembrī, tiek atklāts viens no lielākajiem mākslas un tehnoloģiju notikumiem pasaulē – Ars Electronica festivāls Lincā, Austrijā. Pirms pandēmijas festivāls pulcēja teju 100 000 apmeklētāju, taču jau otro gadu gandrīz visa festivāla programma norisinās tiešsaistē –  tā ir unikāla iespēja sekot līdzi plašajai inovatīvajai digitālās mākslas un radošo tehnoloģiju programmai, kas ierasti bija pieejama tikai klātienes apmeklētājiem.

Šogad “Keplera dārzi” īpašajā Ars Electronica sadarbības tīkla partneru producētajās programmās, kas pagājušajā gadā notika pirmo reizi, piedalās arī RIXC kopā ar MIT ACT – Mākslas, Kultūras un Tehnoloģiju programmas kūrēto inovatīvo programmu, kas virtuāli norisinās 3 pilsētās. “RIXC dārzi Rīga-Bostona-Karlsrūe” ir mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita kūrētā programma ar jauno mākslinieku imersīvo darbu izstādi, jauno “siltumnīcas koncertu” un  virtuālās realitātes (VR) “ekskursiju” tīmeklī.

 

Vērienīgā Ars Electronica festivāla programma ir apskatāma tiešsaistē no šodienas līdz 12. septembrim. “Keplera dārzu” programmā vien ir tiešraidīti 80 kūrēti notikumi no visas pasaules. Biļetes uz Ars Electronica tiešsaistes programmu pieejamas Eventbrite sistēmā šeit:

https://www.eventbrite.at/e/ars-electronica-2021-a-new-digital-deal-tickets-163725520439

Ars Electronica ir viens no pasaules lielākajiem laikmetīgās mākslas un digitālās mūzikas festivāliem, kas 1979.gada ik gadu notiek Lincā, Austrijā, pulcējot vairākus simtu tūkstošu apmeklētājus no visas pasaules un kuru šogad ir unikāla iespēja vērot tiešsaistē. 2021. gadā festivāls turpina iepriekšējā gadā iesākot ceļojumu pa digitālajiem Keplera dārziem, kas aktualizē mūsdienās arvien pieaugošo digitalizāciju no dažādiem skatapunktiem un risina jautājumu, ko iesākt šajā arvien komplicētākajā  pasaulē un tās digitalizētajā sabiedrībā.

Vienlaikus “Ars Electronica RIXC dārzu” programma ar nosaukumu “PostSensorium” ir arī satelīta pasākums drīzumā notiekošajam RIXC festivālam, kas norisināsies no 2021.gada  23. līdz 25. septembrim, ar “reālu” izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā, “virtuālu” konferenci un “RIXC dārzu Rīga-Bostona-Karlsrūe” programmas tiešraidi internetā. Reģistrācija konferencei ir atvērta un biļetes ir pieejamas elektroniski Eventbrite sistēmā. Pēc festivāla atklāšanas “RIXC dārzu” programma bez maksas būs apskatāma RIXC festivāla tīmekļa vietnē līdz festivāla beigām, līdzās aicinot apmeklētājus arī uz “reālo” izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā kas būs apskatāma līdz 12. novembrim.
 

Virtuālās realitātes programma tīmeklī (WebVR)

Virtuālajā RIXC un MIT ACT izstādes telpā skatītājiem būs unikāla iespēja virtuāli piredzēt Rasas Šmites un Raita Šmita Purvīša balvai 2021 nominēto imersīvo mākslas darbu

Plašāka informācija par “RIXC dārzi: PostSensorium” programmu “Ars Electronica” festivālā:
https://ars.electronica.art/newdigitaldeal/de/postsensorium/ (“Ars Electronica” mājaslapā)
http://rixc.org/ (RIXC mājaslapā)

Izstāde “Dzirdes pieraksti” un Virtuālās realitātes (VR) programma “Atmosfēriskais mežs” ir apskatāma līdz 11. septembrim RIXC galerijā, Lenču ielā 2 no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 12.00-18.00.


Producē RIXC. Sadarbības partneri: Masačūsetas Tehnoloģiju Institūts (MIT), Liepājas Universitātes MPLab Mākslas Pētījumu laboratorija.

Atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija.