Jaunumi:

Atpakaļ
DIF sekretāre Ieva Ozola, 19.05.2021 12:20

Studentu ieceres pārtop studiju projektos


Dabas un inženierzinātņu fakultātē studentu ieceres pārtop studiju projektos, kuros studenti cenšas risināt problēmas, ar ko šobrīd saskaras gandrīz ikviens. Projektos radītie risinājumi ir pirmais solis, lai papildinātu esošās iespējas un sniegtu ieguldījumu vieglākā un vienkāršākā epidemioloģisko norādījumu ievērošanā. Visā pasaulē ir aktuāla ķermeņa temperatūras mērīšana darbavietās un izglītības iestādēs. Uzdevums it kā vienkāršs, tomēr arī šeit ir vieta uzlabojumiem.

Parasti ķermeņa temperatūras mērījumus veic dežurants vai apsargs, kad apmeklētājs ir ienācis ēkā. Studiju programmas “Informācijas tehnoloģija” students Imants Mincenbergs studiju kursā “Lietu internets” kā studiju projektu izstrādā ierīci, kas papildus identifikācijai (daudziem labi pazīstamā elektronisko caurlaižu sistēma) var arī mērīt ķermeņa temperatūru pirms apmeklētājs vai darbinieks nonāk saskarē ar kādu citu darbinieku. Imants Mincenbergs stāsta: "Sistēmas darbības princips ir vienkāršs - ja personas ķermeņa temperatūra nepārsniegs norādīto robežu, durvis atvērsies. Savukārt, ja ķermeņa temperatūra ir paaugstināta, durvis neatveras, un informācija, ka personai ar konkrēto identifikācijas karti ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, nonāk pie atbildīgā darbinieka."

Projekts šobrīd ir prototipa stadijā, un tiek veidota ierīce, kuru varēs izmantot. Sākums ir veiksmīgs un parāda, ka Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātē studenti jau studiju laikā var risināt būtiskus jautājumus.