Jaunumi:

Atpakaļ
Olga Blauzde, 16.04.2021 13:12

LiepU tiek pētīti kordiriģentu balss ergonomiskie faktori

Ceturtdien, 15.aprīlī, Daugavpils Universitātes 63. starptautiskajā zinātniskajā konferencē projektā „Kordiriģentu vokālās slodzes noteikšana balss ergonomikas kontekstā“ (Projekta Nr. Lzp-2020/2-0250) Pedagoģijas un sociālā darba fakultātes docente docente Olga Blauzde pārstāvēja pētniecisko grupu, kurā strādā Mirdza Paipare, Baiba Trinīte, Dina Barute, Madara Ivane, Dina Sleže un Ilze Valce, un ziņoja par projekta gaitu un sasniegtajiem rezultātiem. Konference tika organizēta attālināti, izmantojot video konferenču platformu ZOOM.

Projektā ir noslēdzies posms, kurā tika veikta Latvijas koru un ansambļu vadītāju anketēšana par balss ergonomikas faktoriem. Latvijā balss ergonomika diriģentu praksē nav pētīta, tāpēc pētījuma mērķis ir izpētīt diriģentu balss ergonomikas zināšanas un faktorus, kas saistīti ar kora diriģenta darba slodzi, vidi un praksi.

Aptaujas rezultāti sniedz nozīmīgu informāciju par kora diriģentu un ansambļa vadītāju balss ergonomiskajiem faktoriem. Svarīgi ir par balss ergonomiku runāt koru diriģentu vidū, jo balss profesijas pārstāvjiem būtu nepieciešams aktualizēt zināšanas un prasmes, kā pareizi lietot balsi. Pētījumā ar anketēšanas palīdzību iegūtie rezultāti attiecībā uz balsi palīdz noteikt vokālās veselības uzlabošanas virzienus šajā profesionālajā balss lietotāju grupā.