Jaunumi:

Atpakaļ
Baiba Trinīte, 22.03.2021 10:47

Norisinās pētījums par diriģentu balss slodzi un balss ergonomikas faktoru ievērošanu


Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijas pētnieki un PSDF mācībspēki 2020. gada decembrī uzsāka īstenot Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projektu “Kordiriģentu vokālās slodzes noteikšana balss ergonomikas kontekstā“ (Nr. lzp-2020/2-0250).

Lai arī pandēmijas laiks lika izdarīt izmaiņas iepriekš plānotajā pētījuma dizainā, tomēr pētījuma mērķis – noskaidrot diriģentu balss slodzi un balss ergonomikas faktoru ievērošanu, tika saglabāts.

Projektā ir noslēdzies posms, kurā tika veikta Latvijas koru un ansambļu vadītāju anketēšana par balss ergonomikas faktoriem. Iegūtie dati pašlaik tiek apstrādāti un pirmie rezultāti tiks prezentēti Daugavpils Universitātes starptautiskajā zinātniskajā konferencē 15.-16. aprīlī.

Pašlaik, ievērojot visas epidemioloģiskās prasības,  aktīvi notiek kordiriģentu balss slodzes mērījumi Liepājā un Liepājas rajonā. Projekta gaitā ir veikti akustiskie mērījumi 20 koru mēģinājumu telpās un zālēs, kas ļaus balss slodzes parametrus apskatīt kopsakarībā ar telpu reverberāciju.

Attēlā: Pētnieciskās grupas dalībnieki B.Trinīte, I. Valce, O. Blauzde, M. Paipare, D. Sleže, D. Barute, M. Ivane un projekta koordinatore I. Vasermane piedalās kārtējā projekta sanāksmē.