Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Ozola, 21.04.2020 14:41

Notiek zinātnieku iesaiste Covid-19 seku mazināšanai

Šodien, 21. aprīlī, notika Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde, kurā tika apspriesta Latvijas zinātnieku iesaiste Covid-19 radīto seku mazināšanai un tam nepieciešamās pētniecības atbalsta programmas. Sēdē attālināti piedalījās arī LiepU rektore Dace Markus un zinātnes prorektore Ieva Ozola.

Deputāti atbalstīja īpašas ārkārtas valsts pētījumu programmas izveidi, lai varētu finansēt ar vīrusa ierobežošanu un seku mazināšanu saistītos zinātniskos pētījumus. Ar šīs programmas mērķiem iepazīstināja LZP priekšsēdētājs Jānis Kloviņš un IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vadītājs Dmitrijs Stepanovs. Atbalstot šādas programmas steidzamu izveidi, zinātnieki un deputāti diskusijā uzsvēra, ka pētāma ne tikai vīrusa un globālo epidēmiju daba, vakcīnas izstrāde, bet arī krīzes sociālekonomiskā ietekme, izstrādājami tautsaimniecības atveseļošanās modeļi, dažādiem vecumiem atbilstoša tālmācības metodika u. c. Šādā programmā būs jāiesaistās visu nozaru zinātniekiem.

Saeimas pārskatā par Latvijas zinātnieku līdzšinējo darbu Covid-19 krīzes pārvarēšanai jau iekļauts arī piecu Latvijas augstskolu, arī LiepU, ieguldījums virtuālās programmas „CrisisLab” izstrādē, kas īpaši mobilizē studentus un jaunos zinātniekus, piedāvājot dažādus rīkus un metodes attālināta mācību procesa uzlabošanai, ekonomiskās krīzes pārvarēšanai un citām problēmām.