Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 14.04.2020 00:00

Kā nepazaudēt sevi šajā laikā

Rit jau otrais mēnesis, kopš esam spiesti dzīvot un strādāt savādākā ritmā, nekā ierasts. Tas ir nopietns pārbaudījums ikkatra cilvēka psiholoģiskajam briedumam. Piedāvājam psiholoģes, Liepājas Universitātes pasniedzējas Ērikas Ginteres ieteikumus, kā noturēt emocionālo līdzsvaru: “Katrā sociālajā grupā  pastāv sava dzīves problemātika: darba spēju pavājināšanās, bailes, dusmas, vientulības izjūta. Prātā nāk vārds adaptācija. Iespējams, ka grūtāk ir darbu plānot mājas apstākļos, ja ģimenē ir bērni, skolas vecuma aktīvisti, kuriem ir grūti pieņemt ierobežojumus, kā  arī konsultējot studentu darbus tehnoloģiju pasaulē.

Grūtāk ir cilvēkiem, kuri jūtas vientuļi, jo trūkst ierastās sociālās vides. Šobrīd ir būtiski katram ieklausīties sevī, veidot ikdienas plānojumu, lai nepiezagtos depresijas iezīmes.

Fiziskās aktivitātes ir vajadzīgas gan psiholoģiskajai  un fiziskajai veselībai, līdz ar  to svarīgi ir plānot aktivitātes svaigā gaisā ik dienu. Mūsu  bonuss ir pludmale, kādam dārzs vai savs nūjošanas, velo vai pastaigu maršruts.

Brīnišķīgi ir sakārtot lietas un vietas savā dzīves telpā. Spēlēt galda spēles, kuriem tas ir iespējams,  izlasīt atliktās grāmatas, noskatīties filmas, kas ienes pozitīvas emocijas, izšķirot lietas, kuras ir atdodamas labdarībai, veltīt lielāku laiku saviem mājdzīvniekiem vai izmēģināt jaunas un ekonomiskas receptes. Varbūt attīstīt snaudošos resursus – rakstīt dienasgrāmatu, dzeju, stāstus, pasakas, zīmēt, nodarboties ar rokdarbiem, varbūt veikt ilgi atlikto zvanu.

Svarīgi informāciju, kuru ikdienā mēs uztveram, dozēt – pilnīgi pietiekami, ja vienreiz dienā pārskatām informāciju un balstāmies uz racionālu saprātu, dusmas un izmisumu noliekot malā, bet savu dienu piepildot ar esošajiem darbiem.

Vinnijs Pūks teica: ”Apsoli, ka vienmēr atcerēsies: Tu esi drosmīgāks, nekā Tu tam tici, stiprāks, nekā izskaties, un gudrāks, nekā Tu domā!””