Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 27.03.2020 10:04

LiepU zinātnieku grupa piedalās starptautiskā pētījumā

Liepājas Universitātes pētnieku grupa ir iesaistījusies starptautiskā pētniecības projektā “Akadēmiskā rakstīšana Baltijas valstīs: retoriskās struktūras kultūras un valodas aspektā” (Academic Writing in the Baltic States: Rhetorical Structures through culture(s) and languages.)

Projekta virzītājinstitūcija ir Tartu Universitāte (Igaunija), sadarbības partneri – Viļņas Universitāte (Lietuva) un Bergenas Universitāte (Norvēģija). Projekts ir paredzēts četriem gadiem, un tā mērķis ir kartēt akadēmiskās rakstīšanas tradīcijas latviešu, igauņu un lietuviešu valodā. Projektā tiek pētīti dažādi akadēmisko tekstu žanri mikro un makro līmenī, koncentrējoties uz humanitāro un sociālo zinātņu tekstiem. Projekta rezultātā plānots iegūt pārskatu par latviešu, igauņu un lietuviešu akadēmisko tekstu rakstīšanas tradīcijām.

Pētījuma pamatā ir pieņēmums, ka akadēmisko tekstu rakstīšanā pastāv kultūru atšķirības. Dažādās valodās rakstīti teksti atšķiras ne tikai ar gramatiku un vārdu krājumu, bet arī ar strukturēšanas principiem, teksta uzbūvi un citiem parametriem.

Starptautiskajā pētījumā piedalās Liepājas Universitātes pētnieku grupa, kuru vada profesore Diāna Laiveniece. Viņa skaidro topošā pētījuma nozīmību: “Pētījumi latviešu zinātnes valodā ir samērā jauna valodniecības pētījumu joma, bet šīs jomas tekstu salīdzināšana ar lietuviešu valodu un sastatīšana ar igauņu valodu, lai konstatētu kopīgo un atšķirīgo, ne vien tekstveides, bet arī rakstīšanas tradīciju un zinātniskās kultūras līmenī, ir kas gluži jauns. Bagātināt nacionālo valodu kapacitāti ir īpaši svarīgi šajā laikā, kad daudzās zinātņu nozarēs notiek nekritiska pāreja uz angļu valodu kā vienīgo zinātnes instrumentu, kas ilgtermiņā neatgriezeniski var ietekmēt latviešu zinātnes valodas attīstību un kvalitāti.”