Jaunumi:

Atpakaļ
Zane Jansone | Sabiedrisko attiecību daļa, 02.10.2018 00:00

Caur atmiņu stāstiem piemin mākslinieci Aiju Druvaskalni - Urdzi

Nedēļas nogalē Liepājas Universitātes ēkā Kūrmājas prospektā 13 notika Liepājas Universitātes Goda profesores, mākslinieces Aijas Druvaskalnes – Urdzes (1963-2010 ) dzimšanas dienai veltīts piemiņas pasākums. Aija ir studiju programmas “Jauno mediju māksla” iniciatore, veidotāja un aizsācēja.


Nepiespiestā atmosfērā ar tēju un cepumiem, esot klāt Aijas laikabiedriem – Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekānei Zandai Gūtmanei, lektorei Intai Genesei – Plaudei, docentei un māksliniecei Dzintrai Vīriņai, Aijas Druvaskalnes - Urdzes dzīvesbiedram Mārtiņam Urdzem, kā arī MPLab vadītājai Annai Priedolai un jauno mediju mākslas bijušajiem un esošajiem studentiem, norisinājās sirsnīgas sarunas, atceroties kopā būšanas laiku, Jauno mediju mākslas studiju programmas un pagraba rašanos, kā arī atmiņu un kopīgo piedzīvojumu stāstus.


Aijas laikabiedre, lektore Inta Genese – Plaude dalījās iespaidos: “Aiju es pazinu īsu mirkli, bet tas bija spožs un spilgts laiks. Viņas vienkāršības, godprātības un tiešuma dēļ, Aija bija cilvēks, kas prata lietas skaisti un eleganti nosaukt īstajos vārdos. Viņa vienmēr centās izskaidrot savu redzējumu, kāpēc tā ir jānotiek, kāds ir sagaidāmais rezultāts. Viņai nebija bail kļūdīties, nebija bail no kļūdām. Mēs nevienu reizi neredzējām, ka viņa būtu kļūdījusies.”


Viens no pirmajiem, Jauno mediju mākslas studiju programmas studentiem Artis Kuprišs atcerējās: “Saskare ar Aiju raksturojama kā rūpes, bet ne pārāk daudz. Viņa mūs visus uztvēra, kā pieaugušus, nopietnus, nosvērtus cilvēkus, nezinu, kā tas bija iespējams, bet tas ir viņas ūnikums, ka mūs jauniešus uzrunāja pieaugušo līmenī.  Spilgti atmiņā palikušas rūpes un pedantiskums – aicinājums caur nepiespiestību maksimāli tīri veidot mākslu, domāt un būt ar atdevi. Tas bija ļoti īpašs devums no viņas. Ticība, mierīgums un pārliecība – tā Aija izturējās pret mums.”


“Aija bija ļoti radošs cilvēks, viņas radošums nāca ārā pa visām malām. Sirdī viņa bija gleznotāja, viņai ļoti patika gleznot. Visu laiku bija nepieciešamība sevi izpaust. To darīja gan vārot ēdienu, izdomājot, ko jaunu, gan savādāk dzīvokli iekārtojot. Aija visu laiku par to domāja, viņai radošums bija nepieciešamība. Izmēģināt savu pieeju un nebaidīties, ko citi par to teiks. Arī pārkāpt robežas, kas mums ir galvā, izkāpt no kastītēm un paskatīties uz lietām no cita skatu punkta un mēģināt kopā ar citiem veidot jaunu telpu, kur var arī citi izpausties, ne tikai priekš sevis. “ sarunas beigās aicināja mākslinieces dzīvesbiedrs Mārtiņš Urdze.


Mākslinieces Aijas Druvaskalnes – Urdzes gleznu izstāde skatāma līdz novembrim Liepājas Universitātes ēkā Kūrmājas prospektā 13. Visi laipni aicināti!


Foto ŠEIT.