Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 27.07.2018 00:00

Piedalāmies IX Starptautiskās dialektologu un ģeolingvistu biedrības kongresā (SIDG)

SIDG kongresu tradīcija sākās  1993. gadā Budapeštā (Ungārijā), bet 2003. gadā SIDG kongress notika Rīgā.  Šogad no 23. – 27. jūlijam IX kongress Viļņā pulcēja zinātniekus no 26 Eiropas valstīm, kā arī no Japānas un Ķīnas (sk. foto).



Atklāšanas plenārsēde notika Lietuviešu valodas institūtā, kurš lepojas ar lielisko izstādi “Lituānistikas avots”. Tas ir sava veida AHA centrs, kurā modernās tehnoloģijas interaktīvās formās gan skolēni, gan pieaugušie var izsekot lietuviešu valodas un valodniecības vēsturei un attīstībai.


Kongress turpinājās Viļņas Universitātē. Dace Markus uzstājās ar referātu “Dialect and Standard Language Contact Problems in Latvian Children`s Speech”(sk. foto) un vadīja sekciju “The Paradigms of Interpretative and Inventorisational Methodologies in Dialectology”.




Pieminot leģendāro fonoloģijas profesoru Aleksu Girdeni, kopā nofotografējās viņa audzēkņi (sk. foto no labās) Genovaite Kačiuškiene, Jurgita Jaroslaviene, Rima Bakšiene, Danguole Mikuleniene, Dace Markus un Jozs Pabreža.




Latviju kongresā pārstāvēja (sk. foto no labās) Anete Daina, Laimue Balode, Liene Markus – Narvila, Anna Stafecka, Dace Markus, Regīna Kvašīte (nav foto) un Santa Jērāne (nav foto).




Pētnieki iepazīstināja ar saviem jaunākajiem atklājumiem, norādīja uz koptas valodas daudzfunkcionalitāti un skaidrību, uzsvēra, ka jānošķir dialekta mīlestība no objektīvas pētniecības – dialektofīlija nav pētniecības metode. Tika apspriesti dialektoloģijas, ģeolingvistikas un sociolingvistikas saskares momenti, kā arī tas, ka jaunākās paaudzes runātā izloksne atšķiras no konservatīvās vecākās paaudzes runas.