Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 10.01.2017 00:00

Olafa Gūtmaņa personības un daiļrades tuvplāni

Ir aizritējis Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas un Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta rīkotais pasākums „Olafa Gūtmaņa personības un daiļrades tuvplāni”, godinot dzejnieku 90. dzimšanas dienā.


Kā pasākuma ievadā bilda Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas vadītāja Ilga Erba: „Dzejnieks ir iesējis stiprus mezglus mūsu dvēselēs. Lai mums pietiek spēka lasīt un popularizēt viņa padarīto!”


Ieskatu Olafa Gūtmaņa daiļradē deva KHI pētniece Karīna Krieviņa, ar pietāti un mīlestību analizējot viņa dzejas galvenās tēmas. Profesors Edgars Lāms savā ziņojumā runāja par Olafa Gūtmaņa nepublicētajiem darbiem, jo dzejnieka ģimene profesora rīcībā ir nodevusi Olafa Gūtmaņa „rokrakstu kalnus”. Edgars Lāms, akcentējot, ka vēl joprojām notiek pētniecības process, ļāva klātesošajiem ielūkoties dzejnieka darbos, kas vēl glabājas rokrakstos.


Ar īsu uzruna uzstājās arī Olafa Gūtmaņa dēls Dāvis Gūtmanis, sakot: „Kad es augu, tēvs strādāja divas reizes dienā pa divām stundām rītā un vakarā. Vakara rakstīšanas reizi varēja izlaist, ja bija hokejs vai basketbols pa televizoru, vai nāca ciemiņi, bet rīta cēliens bija neskarams. Rakstīt ir smags darbs. Viņš ilgi sēdēja pie sava smagā ozolkoka rakstāmgalda. Kā bērnam man tas palicis atmiņā kā darbs. Paldies pētniekiem, kas pēta un tiem, kas lasa.”


Šis ir viens no pirmajiem pasākumiem, kas ievada Olafa Gūtmaņa, Liepājas Universitātes himnas teksta autora, 90 jubilejas gadu.
FOTO