Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 21.09.2016 00:00

Sestdien Liepājā notiks Kurzemes Dzejas diena

„Caur Kurzemi kā caur sidraba birzi..”

(Olafs Gūtmanis)

2016. gada Kurzemes dzejas diena notiks Liepājā, 24. septembrī. Tajā piedalīsies Liepājas, Ventspils, Talsu, Tukuma, Kuldīgas un Saldus puses dzejnieki, kā arī draugi no citiem Latvijas novadiem.


Dzejas dienas atklāšanas pasākumā Liepājas muzejā plkst. 10.00  notiks grāmatas „Kurzemes rakstnieku silueti” atvēršanas svētki. Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta direktors, profesors Edgars Lāms stāsta: „Izdevniecībā LiePA nākusi klajā sērijas „Kurzemes rakstnieku silueti” ceturtā grāmata. Atvēršanas svētkos pārdomās par tapušo pētījumu dalīsies grāmatas autori – pētnieki Anda Kuduma, Sandra Okuņeva, Sigita Ignatjeva un Edgars Lāms, aicināti arī rakstnieki un dzejnieki, kuru dzīve un radošā darbība cieši saistīta ar Kurzemi, kuri kopuši Kurzemi gan ārpus sevis, gan sevī un kuru rakstniecības ceļš apcerēts jaunajā izdevumā – Laimdota Sēle, Jānis Peters, Ēriks Hānbergs un Māris Rungulis.”


Dienas gaitā būs iespējams piedalīties Janas Egles un Gunas Rozes vadītajās literārajās meistardarbnīcās, žurnāla „Helikons” atvēršanas pasākumā, kā arī dažādās pilsētas vietās (Pop/Rok skolā, 1. ģimnāzijā) baudīt dzejas lasījumus mijiedarbē ar citām mākslām.  Dzejniece Sandra Vensko aicina uz „Tējas istabu”, kur varēs noskatīties īsfilmu „Kurši” un Zigmara Liepiņa koncertuzvedumu „Kapteiņa stāsti”, kura dziesmu tekstu autori ir  liepājnieki Gunta Šnipke, Ineta Stadgale, Sandra Vensko, Jānis Hvoinskis un Olafs Gūtmanis.


Gan Kurzemes rakstnieki, gan visi citi interesenti laipni aicināti apmeklēt dzejas dienas noslēguma vakaru. Pasākuma veidotāja Sandra Okuņeva stāsta par pasākuma ieceri: „Liepājnieka Olafa Gūtmaņa  novadnieciskās dzejas saspēlē ar Kurzemes tautas tērpu demonstrējumiem ieskandināsim dzejnieka 90.jubilejas gadu, bet Kurzemes dzejnieki tiks aicināti iziet caur Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijas mākslinieku veidoto digitālo sidraba birzi, lai, „ne zariņa nenolaužot”, atstātu tajākatra novada dzejas skanējumu.”

            

 

Zanda Gūtmane LiepU Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne, Kurzemes Dzejas dienas organizatore