Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 24.03.2016 00:00

Liepājas Universitāte zinātnes jomā sadarbosies ar Franciju

Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultāte veido sadarbību ar Francijas vēstniecību Latvijā. Ir notikušas pirmās sarunas ar Francijas vēstniecības Latvijā padomnieku sadarbības un kultūras jautājumos, Francijas institūta direktoru Žilu Bonviāls (Gilles Bonnevialle).


Ir kļuvis skaidrs, ka sadarbība varētu notikt divos virzienos. Pirmais – zaļo tehnoloģiju jomā, kur tiek piedāvāts finansējums projektiem, kuru pētījumi ir vērsti uz virszemes transporta ekoloģisku izmantošanu. Liepājas Universitāte ir ieinteresēta šajos projektos, jo mums ir elektromobilis, kuru izmantot pētījumos. Šāda veida pētījumi būtu iespēja mehatronikas, IT tehnoloģiju, vides programmu, kā arī vadības un citu programmu studentiem iesaistīties projektā.


Otrs virziens ir ekodizaina jomā, kas ir pasaulē populārs virziens. Tas paver iespēju piedalīties dažādu prototipu izstrādē. Ekodizains nozīmē ražot, maksimāli taupot resursus un izmantojot dabiskus materiālus. Mums ir atjaunojamo energoresursu studijas, kuru studenti varētu nākt ar idejām, kā arī ekotehnoloģiju, kurās tiek pētīta pilna cikla materiālu izmantošana, un dizaina programmas studentiem būtu iespēja realizēt savas idejas.


Dabas un inženierzinātņu fakultātes dekāne Anita Jansone jau zina stāstīt par vieslektoru lekcijām: „Aprīļa otrajā pusē ar vieslekcijām uzstāsies Eiropas Komisijas Autotransporta pētniecības tehnoloģiskās platformas līdzpriekšsēdētājs Žans Liks di Paola Galoni, runājot par tēmu “Eiropas pieeja un COP2: pārvietošanās veidi ar mazāku piesārņojuma līmeni un inovāciju piesaisti labākai pasaulei.” Tas ir labs sadarbības sākums, un mēs ejam pareizā virzienā!”