Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 14.03.2016 00:00

Piejūras pilsētu literārā akadēmija aicina uz lekciju ciklu

Liepājas dzimšanas dienā, 18. martā, Liepājas Universitātē (Kūrmājas prospekts 13, 118. telpa) Piejūras pilsētu literārā akadēmija aicina apmeklēt trīs literatūrzinātnieču – Sandras Ratnieces, Austras Gaigalas un Laimdotas Ločmeles – lekcijas.


Lekciju ciklu ievadīs Sandra Ratniece, kura plkst. 16.00 uzstāsies ar lekciju “Literārais jūgendstils”. Viņa norāda, ka jūgendstils sastopams gandrīz visos mākslas veidos, arī literatūrā: “Jūgendstila iezīmes literatūrā jeb literārais jūgendstils vispirms saistās ar ilustrācijas un teksta sintēzi grāmatās un žurnālos. To izmantoja arī kā teksta estētisma akcentu – veidojot teksta ornamentalitāti. Lekcijas mērķis ir iepazīstināt ar literārā jūgendstila poētiku, kā arī ieinteresēt radošas personības strādāt ar literārā jūgendstila stilistiku, jo mūsdienu latviešu dzejā atdzimst literārā jūgendstila veidošanas paņēmieni.”


Plkst. 17.10 paredzēta lekcija “Tendences mūsdienu bērnu un pusaudžu literatūrā”, kurā Austra Gaigala aplūkos jaunāko latviešu prozu bērniem, akcentējot vairākus tematiskos un problēmu lokus, tostarp vēsturisko tēmu aktualizāciju, “zaļās rakstības” pieaugošu popularitāti, bērnu un pieaugušo pasaules “pārklāšanos”, fantāzijas popularitāti utt. “Literatūra, arī literatūra bērniem, ir viens no mākslas veidiem, kurā sevis apzināšanās un saskarsme ar pasauli notiek visplašāk, detalizētāk un izvērstāk,” piebilst A. Gaigala.


Lekciju cikls noslēgsies plkst. 18.20 ar Laimdotas Ločmeles lekciju “Mākslas teksta semiotika un interpretācija”. Klātesošie varēs papildināt zināšanas par semiotiku – zinātni par zīmēm un zīmju sistēmām. L. Ločmele stāsta: “Zīmes nepieciešamas, lai cilvēki sazinātos savā starpā. Literāra darba radīšana un patērēšana ir īpašs komunikācijas akts, ar kura izpēti nodarbojas naratīva semiotika. Mākslas teksta semiotikā svarīga nozīme ir teksta interpretācijai, kas atkarīga no paša teksta, lasītāja un kultūras enciklopēdijas, kuru lieto konkrētā valodā un kultūrā.”


Plašāka informācija, rakstot uz e-pastu: zlinda@inbox.lv. Projekts “Piejūras pilsētu literārā akadēmija” pašlaik tiek realizēts sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību, Rēzeknes, Ventspils un Liepājas augstākās izglītības iestādēm, Ventspils Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju. Projektu pārstāv nodibinājums “Via Cultura”.