Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 11.02.2016 00:00

Papildina zināšanas par klimata pārmaiņām un pielāgošanos tām

Liepājas Universitātes studiju programmas “Vides un atjaunojamo energoresursu pārvaldība un inženierija” 3. un 4. kursa studentiem ir bijusi unikāla iespēja noklausīties lekciju kursus “Klimata tehnoloģijas”, “Atjaunojamo resursu izmantošana” un “Vides procesu modelēšana”. Drīzumā mācību materiāli bez maksas būs pieejami arī ikvienam interesentam.


Lekciju kursus Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas „Nacionālā klimata politika” projekta „Izglītības moduļa „Klimata pārmaiņas” izveide Liepājas Universitātē” ietvaros ir izstrādājuši un aprobējuši Liepājas Universitātes pasniedzēji - Maksims Žigunovs, Viesturs Kalniņš un Ivars Javaitis.


Studenti varēja iegūt zināšanas par dzeramā ūdens sagatavošanas un notekūdeņu attīrīšanas procesu, CO2 atgūšanas un biogāzes pārstrādes sistēmām un to pielietojumu industrijā, atjaunojamajiem energoresursiem Latvijas kontekstā, viļņu un vēja enerģijas izmantošanas iespējām, ūdens plūsmas enerģiju, biodegvielu, biomasu, biogāzes ieguvi utt. 


Studiju procesā bija iespēja veikt arī klimata pārmaiņu prognozes simulāciju, veidot klimata prognozes kartes, modelēt ūdens tilpnes, strādāt pie pilsētas vienkāršota 3D modeļa, pielietot plūdu simulācijas modeļus, izmantojot pašu veidotus 3D modeļus, modelēt no rūpnīcu skursteņiem izmesto gāzu izplatīšanos pie noteiktiem meteoroloģiskiem apstākļiem, veidot 3D vizuālo attēlojumu gāzu kustībai atmosfērā, kā arī veikt citas darbības.


Vides procesu modelēšanas kursa vadītājs Maksims Žigunovs norāda, ka apgūtais noderēs studentiem, kas nolēmuši savus nākotnes plānus saistīt ar apkārtējās vides datormodelēšanu. “Uzskatu, ka šajā kursā studējošo zināšanu kapacitāte paaugstinājās, jo šis temats mūsu studentiem ir kas pavisam jauns. Savukārt tas dod mums iespējas kursu pielāgot un uzlabot tā, lai iemācītu studentiem veidot vēl vairāk vides procesu modeļus un dzīvē pielietojamas simulācijas,” stāsta M. Žigunovs.


Pašlaik ir uzsākts darbs pie brīvpieejas mācību materiālu izstrādes. Rezultātā šī mēneša laikā visu trīs studiju kursu materiāli būs pieejami Liepājas Universitātes Mūžizglītības nodaļas piedāvātajā e-studiju vidē “Moodle” –moodle.liepu.lv, sadaļā “Brīvpieejas mācību materiāli”, izmantojot iespēju pieslēgties kā viesim.


Tuvākajā laikā par klimata pārmaiņu jautājumiem plānots seminārs plašākam interesentu lokam.


________
Plašāka informācija par projektu pieejama ŠEIT.