Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 15.10.2015 00:00

LiepU absolventi aicina apmeklēt cianotipijas izstādi

Līdz 21. oktobrim Radošo darbu galerijā Rīgā, Artilērijas ielā 9, ir skatāma Liepājas Universitātes maģistra studiju programmas “Māksla” 2009. gada absolventu cianotipijas izstāde “Ar Raini un Aspaziju gaismas mākslā”.


Cianotipija ir gaismas māksla. Aivara Rozenbaha, Daces Lejējas, Zanes Beģes-Begges, Anitas Zīvertes un Solvitas Spirģes-Sēnes radošajā darbā cianotipijas tehnika ir diktators. Tā diktē procesu, darbību un krāsu, kas ir tikai viena – zila. Caur tehnikas un krāsas diktātu mākslinieki veido katrs savu vīziju par objektiem, tēliem, procesiem, parādībām, metamorfozēm un problēmām. Tradicionālās vērtības tiek pasniegtas mūsdienīgā izpildījumā, nojaucot robežas starp fotogrāfiju un glezniecību, fotogrāfiju un grafiku, starp dokumentālo un māksliniecisko, tādējādi radot jaunu mākslas produktu.


“Mūs vieno cianotipijas tehnika. Šī tehnika mūs ir aizrāvusi, vai kā mēs sakām – ievilkusi, jo katra darba rezultāts ir kā pārsteigums. Izstāde katru gadu mums ir satikšanās, pieredzes apmaiņa, jo ir mēģināts strādāt uz dažādiem papīriem, zīda, korķa utt.,” stāsta Solvita Spirģe- Sēne.


Ideja par izstādi maģistra studiju programmas “Māksla” pirmajiem absolventiem tapa vasarā, kad Liepājas Universitātē norisinājās Starptautiskais vizuālās mākslas simpozijs “Konkrētais un abstraktais dzejas ilustrācijā”, kas šogad bija veltīts Rainim un Aspazijai.


Kopizstādes cianotipijas tehnikā mākslinieki rīko kopš 2009. gada, un tās ir bijušas skatāmas Liepājā, Aizputē, Saldū, Jelgavā un Madonā – pilsētās, no kurām ir nākuši paši mākslinieki, kā arī citās vietās.