Jaunumi:

Atpakaļ
-, 12.05.2015 00:00

Notiks 18. starptautiskā zinātniskā konference „Sabiedrība un kultūra: Saknes un izaugsme”

2015. gada 14. – 15. maijā Liepājas Universitātē (LiepU) norisināsies 18. starptautiskā zinātniskā konference "Sabiedrība un kultūra: Saknes un izaugsme ", akcentējot faktu, ka Liepājas Universitāte kā augstākā mācību iestāde pagājušajā gadā ir atzīmējusi 60. gadadienu, taču tās saknes rodamas pirms 70 gadiem Liepājas Pedagoģiskajā skolā.


Konferencē dalību pieteikuši vairāk nekā simts dažādu zinātņu nozaru pētnieku no Latvijas un citām valstīm  (Lietuvas, Polijas, Krievijas, Norvēģijas, Zviedrijas). Konferences norise plānota gan Liepājas Universitātē, gan arī Liepājas muzejā. Konferences laikā dalībniekiem būs iespēja apskatīt mākslas darbu izstādi „Liepājas Pedagoģiskai skolai 70. Skolotāju Kārļa Saukas un Artura Baumaņa darbi” (Lielā ielā 14,2. stāva vestibilā). Savukārt Liepājas muzejā konferences dalībniekiem būs pieejama apskatei ekspozīcija „Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs”, bet  ieskatu Kurzemes tradīcijās sniegs  etnogrāfiskās mājas „Zvanītāji” folkloriste Sandra Aigare.


Konferences atklāšanas un  plenārsēdes sākums paredzēts  plkst. 11.00 Lielā ielā 14,  227. konferenču auditorijas telpā. Tajā uzrunu teiks LiepU zinātnes prorektore Ieva Ozola, konferences organizācijas komitejas vadītājs LiepU administratīvais direktors Arturs Medveckis, konferences organizācijas komitejas līdzpriekšsēdētājs no Melardalenas augstskolas Andrejs Ivars Ozoliņš un Liepājas pilsētas Domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis.


Ar lasījumiem plenārsēdē uzstāsies socioloģijas doktors no Norvēģijas (Bergena)Terje Binders, vēstures doktore no Krievijas Jevgenija Nazarova  un socioloģijas doktors no Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta Vladislavs Volkovs.


Plenārsēdes turpinājums paredzēts Liepājas muzejā. Īpaša plenārsēdes daļa sadarbībā ar Liepājas muzeju tiek organizēta par goduLiepājas Pedagoģiskās skolas 70 gadadienai, īpašu uzmanību veltot skolotājiem un māksliniekiem Kārim Saukam un Arturam Baumanim.


Ieskatu par Kārļa Saukas un Artura Baumaņa mākslas darbiem muzeja krājumos  sniegs  Liepājas muzeja  krājuma glabātāja Guna Dancīte. Ir paredzēta tikšanās ar Liepājas Pedagoģiskās skolas skolotāja, mākslinieka K. Saukas mazdēlu Māri Sauku.


Konferences pirmajā dienā (14. maijā) vienlaikus notiks darbs astoņās darba grupās: vēsture (divās darba grupās), filozofija, ekonomika un vadībzinātnes, vides zinātnes, pedagoģija un tiesību zinātnes, socioloģija.  Šajā dienā ir paredzēta arī zinātnisko rakstu septiņpadsmitā  krājuma "Sabiedrība un kultūra" atvēršana, kurā  publicēti iepriekšējā gada konferences dalībnieku iesniegtie raksti. Rakstu krājums būs pieejams ne tikai rakstu autoriem, bet tas tiks izplatīts Latvijas un ārzemju bibliotēkās.


15. maijā, konferences otrajā darba dienā, darbs turpināsies  vides zinātnieku organizētajā izbraukuma ekspedīcijas sesijā.  


Konferenci organizē Liepājas Universitātes Vadības un sociālo zinātņu fakultāte, Dabas un inženierzinātņu fakultāte, Socioloģisko pētījumu centrs, Melardalenas Augstskolas Sociālo zinātņu departaments (Zviedrija) un Liepājas muzejs.

Programma