Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Milberga | Sabiedrisko attiecību daļa, 12.05.2014 00:00

Divpadsmito klašu skolēni Liepājas Universitātē sprieda par augstākās izglītības iespējām Latvijā

Liepājas Universitāte sadarbībā ar Liepājas pilsētas domi 2014. gada 8. maijā Liepājas Universitātē projekta „Liepājas Universitātei – 60” kontekstā rīkoja diskusiju 12. klašu skolēniem „Vēlos studēt Latvijā. Iespējas un izaicinājumi”.


Diskusijas mērķis bija apzināt skolēnu viedokļus par Latvijas augstākās izglītības pašreizējā piedāvājuma spektru un izvēles iespējām, uzklausīt priekšlikumus, kurus būtu lietderīgi ņemt vērā izglītības politikas veidotājiem, augstskolām, pašvaldībām, darba devējiem – augstākās izglītības pilnveidošanas turpmāko scenāriju izstrādē.


Debatē piedalījās vairāk nekā divdesmit vidusskolēni no - Liepājas Raiņa 6.vidussolas, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskolas, Liepājas 15.vidusskolas, Liepājas A.Puškina 2.vidusskolas, Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas un Liepājas vakara (maiņu) vidusskolas, kas ir nolēmuši mācīties Latvijas dažādās augstskolās. Savas domas pauda arī vairāki vidusskolēni, kas studēs Liepājas Universitātē – viņu vidū Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas skolniece Agnese Felicita Alžāne - Liepājas Universitātes stipendijas ieguvēja.


Pasākumā piedalījās un sarunā iesaistījās Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Liepājas Universitātes Padomnieku konventa loceklis Juris Ekmanis, Liepājas Teātra direktors, Liepājas Universitātes Padomnieku konventa loceklis Herberts Laukšteins, Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālā dialoga koordinatore Kurzemes reģionā, Liepājas Universitātes Padomnieku konventa locekle Sanita Linde, Liepājas pilsētas Domes Attīstības pārvaldes Ekonomikas nodaļas vadītājs Arnis Vītols,Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Liepājas nodaļas vadītāja Kristīne Zabe, AS „Swedbank” pārstāve Baiba Miņina, Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Ludmila Molčanova, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas direktore Inta Korņējeva, Liepājas A.Puškina 2. vidusskolas direktore Edīte Plamše, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas direktors Kārlis Strautiņš, Liepājas 15. vidusskolas direktors Ģints Ročāns, Liepājas Universitātes Administratīvais direktors Arturs Medveckis, Liepājas Universitātes Studiju prorektore Māra Zeltiņa, Liepājas Universitātes Studentu padomes priekšsēdētāja Madara Šuktere, kā arī vairāki citi izglītības jomas pārstāvji.


Uzsverot diskusijas temata aktualitāti, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns norāda: „Neapšaubāmi, ka sarunā ar vidusskolēniem un izglītības nozares ekspertiem radās vērtīgi secinājumi un priekšlikumi arī Liepājas Universitātes tālākās attīstības stratēģisko virzienu izstrādei. Manuprāt, ir īpaši svarīgi, ka jaunieši savu izvēli mācīties konkrētā augstskolā ir rūpīgi pārdomājuši un vēlas iegūt konkurētspējīgu izglītību, lai veidotu perspektīvu karjeru nākotnē. Esmu pārliecināts, ka Liepājas Universitāte šādas debates ar nākamajiem studentiem iniciēs arī turpmāk”.


Komentējot vidusskolēnu izteiktos viedokļus Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Liepājas Universitātes Padomnieku konventa loceklis Juris Ekmanis atzīst: „Būtiski, ka šajā diskusijā tika uzklausīti tieši vidusskolēni, jo visbiežāk jauniešiem tiek sniegta tikai nepieciešamā informācija un viņi tiek aicināti mācīties savā augstskolā. Liepājā šoreiz tika runāts par ļoti plašu piedāvājuma spektru un radās pārliecība, ka skolēni ir pamatīgi pārdomājuši savu izvēli. Manuprāt, Liepājas Universitātes iniciatīva organizēt šādas tikšanās varētu kļūt par tradīciju.


Pārsteidza fakts, ka samērā maz topošo studentu savu nākotni vēlas saistīt ar tehniskām specialitātēm un inženierzinātnēm. Daudzi grib studēt jurisprudenci, bet Latvijā šobrīd jau ir liels juristu un ekonomistu piesātinājums un tāpēc jauniešiem būtu lietderīgi vispusīgāk analizēt savas nodarbinātības iespējas pēc augstskolas beigšanas.”


Pēc diskusijas vidusskolēni piedalījās mutvārdu konkursā par augstākās izglītības tematiku. Veiksmīgāko atbilžu autori saņēma balvas.


Informāciju sagatavoja:

Andra Mangale

projekta „Liepājas Universitātei – 60” vadītāja

tālr. 20010211