Jaunumi:

Atpakaļ
25.02.2014 00:00

LiepU rīko ekspertu diskusiju par ES fondu finansējuma piesaisti pētniecībai Latvijas augstskolās

Liepājas Universitāte rīko ekspertu diskusiju „Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaiste pētniecībai Latvijas augstskolās: pieredze un nākamā plānošanas perioda perspektīvas”.


Liepājas Universitāte projekta „Liepājas Universitātei – 60” kontekstā sadarbībā ar Latvijas Inovatoru apvienību rīko ekspertu diskusiju „Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaiste pētniecībai Latvijas augstskolās: pieredze un nākamā plānošanas perioda perspektīvas”, kas notiks Rīgā, 2014. gada 28.februārī plkst.14:00, Arhitektu Namā (Torņa ielā 11).


Diskusijas mērķis - novērtēt Eiropas Savienības fondu programmu lomu pētniecības nozīmīguma palielināšanai augstskolu attīstībā, ņemot vērā augstskolu īpašo misiju - būt vadošām institūcijām zināšanu radīšanā un pārnesē. Vienlaikus, uzsākot jauno plānošanas periodu, vienlīdz svarīgs ir jautājums par Latvijas augstskolu, to pētniecības iestāžu un zinātnieku spējām un iespējām sadarboties Eiropas Savienības mērogā.


Tāpat ir nepieciešams plašā ekspertu lokā vispusīgi analīzēt, vai un kā iepriekšējos plānošanas periodos īstenotās programmas ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, kā arī iesaistīšanos ES līmeņa programmās, ir palielinājušas Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu kapacitāti starptautiskās sadarbības kopsakarā.


Komentējot diskusijā apspriežamo tematisko loku Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete uzsver: „Eiropas Savienības struktūrfondu ieguldījumi augstākajā izglītībā paaugstinās Latvijas augstākās izglītības kvalitāti un padarīs mūsu augstskolas starptautiski konkurētspējīgākas. Tāpat tiks sekmēta augstākās izglītības un pētniecības integrācija, augstskolu sadarbība savā starpā un ar uzņēmējiem.” 


Ministre norāda arī uz cilvēkresursu attīstību: „Ar  Eiropas Savienības struktūrfondu palīdzību tiks sagatavoti Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamie speciālisti, atjaunots un attīstīts akadēmiskais un zinātniskais personāls, stiprināta augstskolu pārvaldība un institucionālā kapacitāte.” 


Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis, uzsvērot debates aktualitāti, atzīst: „Liepājas Universitātes iniciētā ekspertu diskusija „Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaiste pētniecībai Latvijas augstskolās: pieredze un nākamā plānošanas perioda perspektīvas” ir īpaši aktuāla tieši šobrīd.


Īpaši tāpēc, ka no 2015. gada būs saistošs nākošais finansēšanas periods un mums būs skaidri jāizšķiras - kā rīkosimies tālāk, kā piesaistīsim Eiropas finansējumu augstākājai izglītībai un zinātnei, kā to iespējami efektīvāk un ilgspējīgāk varēsim izmantot.


Cerams, ka diskusijā gūtie priekšlikumi un secinājumi būs ieinteresētajām pusēm noderīgi. To apkopojumu ir paredzēts iesniegt valsts atbildīgajām institūcijām tālākajām darbām.”


Ievadā diskusijas dalībniekus uzrunās Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komijas priekšsēdētāja Dana Reizniece-Ozola.


Prezentācijas sniegs Mārtiņš Zemītis, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomikas eksperts, Arnolds Ūbelis, ES Ietvara programmas  Latvijas Nacionālā kontaktpunkta koordinators, Gunta Arāja, Izglītības un zinātnes ministrijas Struktūrfondu un starptautisko finanšu instrumentu departamenta direktore, Jānis Rimšāns, Liepājas Universitātes rektors, Ivars Kalviņš, Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors, Ģirts Kronbergs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāja padomnieks reģionālās attīstības jautājumos.


Diskusiju vadīs: Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Juris Ekmanis.


Ekspertu diskusijā ir aicināti piedalīties augstskolu rektori, zinātniski pētniecisko institūciju vadītāji, atbildīgo valsts institūciju vadošās amatpersonas, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā eksperti, pašvaldību vadītāji, profesionālo nevalstisko organizāciju, studenti, uzņēmumu un finanšu sektora pārstāvji.


Diskusijā piedalīties ir aicināti arī plašsaziņu līdzekļu pārstāvji.

 

Informāciju sagatavoja:

Andra Mangale,

projekta „Liepājas Universitātei – 60” vadītāja