Jaunumi:

Atpakaļ
28.05.2013 00:00

Ikviens aicināts uz šajā semestrī pēdējo Berlīnes Filharmonijas koncertu video vakaru

3. jūnijā plkst. 18.00 Liepājas Universitātē (LiepU), Kūrmājas prospektā 13, Jauno mediju mākslas telpās, LiepU studenti, mācībspēki un darbinieki ir aicināti uz trešo un šajā semestrī pēdējo Berlīnes Filharmonijas koncertu video ierakstu „Eksperimenti trīs gadsimtos” cikla muzikālo video vakaru „Dvēseles bezdibenis tautasdziesmās un simfonijā”.


Šajā video vakarā tiks atskaņoti divi komponistu skaņdarbi, kas ir sacerēti 19. gadsimta beigās. Abi komponisti ir izvēlējušies ļoti atšķirīgus veidus, lai muzikāli izdibinātu dvēseles dziļumu.

 

Gustavs Mālers kopā sacerēja 24 dziesmas ar tekstiem no tautisko dzejoļu krājuma „Des Knaben Wunderhorn” (1892.-1901. gada, kad industrializācijas sekas kļuva arvien izteiktākas). Šie dzejoļi ir vienkārši, nesamāksloti un šķietami naivi, jo daudzi tika izmainīti, lai propagandētu ideālu lauku dzīvi. Mālera mūzikas tekstos ir arī jūtama drūmāka nokrāsa. 

 

Pētera Čaikovska 5. simfonija ir kontrasts Mālera dziesmām. Šeit patētiski tiek izspēlēta katra emociju nianse. Pats komponists šo darbu, ko sacerēja 1888. gadā, kādu laiku asi kritizēja, bet vēlāk to tomēr atzina par izdevušos. Galvenais varonis šajā simfonijā ir liktenis, ko komponists komentē dažās piezīmēs pie notīm. Simfonija beidzas ar to pašu tēmu, kuru sākas – liktenis vienmēr uzvar.


Intervija ar diriģentu Andri Nelsonu  http://www.digitalconcerthall.com/en/concert/2591-3