Jaunumi:

Atpakaļ
22.05.2013 00:00

Interesentus aicina iepazīties ar klasiskās mūzikas daudzveidību otrajā Berlīnes Filharmonijas koncertu video vakarā

27. maijā plkst. 18.00 Liepājas Universitātē, Kūrmājas prospektā 13, Jauno mediju mākslas telpās, notiks otrais Berlīnes Filharmonijas koncertu video ierakstu „Eksperimenti trīs gadsimtos” cikla muzikālais video vakars, kurā būs iespēja noklausīties četrus skaņdarbus no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

 

Mūzika ir kustība un tai ir vēstījums - arī bez vārdiem. Tieši jūra ar savu ritmu, mainīgumu un skanīgumu ir vienmēr bijusi iedvesmas avots daudziem komponistiem, kas arī atspoguļosies šajā koncertā.


Benjamīna Britena operas „Pēters Grims” darbība notiek piejūras ciematā. Galvenais varonis ir zvejnieks Pēters, kam pārmet divu savu mācekļu slepkavību un kas beigās pats noslīgst jūrā. Šī bija pirmā angļu opera 17.gs. beigās, kurai pirmizrāde notika 1945. gadā un tā guva milzīgu popularitāti Anglijā. Šajā koncertā atskaņo pasakalju, kas izceļas ar virtuozu orķestra spēli, ilustrējot darbības dramatiskās nianses.


Jērgs Vidmans savā Vijoles koncertā uzrunā klausītājus ar dziedošu melodiju, kas viņam ir svarīgi arī rakstot instrumentālu mūziku. Komponists šo skaņdarbu sacerēja 2007. gadā tieši šī koncerta solistam Kristiānam Teclafam.


Jūras tēmu turpinās Klods Debisī ar „La Mer”. Interesanti ir tas, ka komponēšanas uzsākšanas brīdī Debisī atradās tālu no jūras Francijas kalnos. Pirmatskaņojums gandrīz izgāzās. „Daži neatrada jūru, citi – mūziku,” teica kāds viņa kolēģis. Debisī apzināti centās atbrīvoties no konvencijām un atrast mūzikas un dabas saikni. Mūzika neseko nekādai uztveramai loģikai, tā ir neparedzama un noslēpumaina – tāpat kā jūra.


Morīsa Ravela „La Valse” ir horeogrāfisks dzejolis, bet Pirmā pasaules kara iespaidi un traģiski notikumi Ravela personīgajā dzīvē pārvērta šo skaņdarbu par apokaliptisko miroņu deju. Ravels izmanto valsi vairāk kā saturu nevis kā formu. Brīžiem tas ir grūti izdejojams ar parastiem valša soļiem.


20. maijā veiksmīgi norisinājās pirmais muzikālais video vakars. Mājīga gaisotnē klausītāji iepazinās ar trīs dažādu komponistu skaņdarbiem un Berlīnes Filharmonijas orķestra izcilo spēli.


Berlīnes Filharmonijas koncertu video ierakstu „Eksperimenti trīs gadsimtos” cikls notiks maijā un jūnijā, to organizē Liepājas Universitātes studiju programmas „Kultūras vadība” 2. kursa studente Sofija Kistenmahere studiju projekta darba ietvaros sadarbībā ar Berlīnes Filharmoniju „Digital Concert Hall”. Pasākuma mērķis ir ieinteresēt un iepazīstināt Liepājas Universitātes studentus ar klasiskās mūzikas daudzveidību.